Облекчете симптомите на настинка и грип без лекарства! Кашлицата изчезва

Прегледи: 6 463
3.7/5 (8 гласа)

Кихане, запушен нос и болки в гърлото са първите симптоми, които сигнализират за настинка. Това е много често срещано заболяване, което обикновено се проявява, особено през есента и зимата.

Обикновената настинка е лека инфекция на горните дихателни пътища (носа и гърлото), причинена от различни вируси. Обикновено се проявява с леки симптоми и се разпространява всяка година през студените месеци и е трудно да се избегне.

Вирусът на настинката навлиза в тялото през устата, очите или носа и се разпространява във въздуха чрез капчици, изхвърлени от болния човек, когато кашля, киха или говори. Разпространява се и чрез личен контакт, когато например се ръкуваме с някой, който е настинал и след това докосваме очите, носа или устата си.


Може да ви интересува

Разлика между настинка и грип

Грипът е причинен от вирус, който мутира от време на време и причинява много по-интензивни симптоми. Освен това се появява внезапно и може да причини дискомфорт, който продължава няколко седмици.

Настинката, от друга страна, ни съпътства всяка година по един и същи начин: пристига постепенно, създава лек дискомфорт за няколко дни и след седмица практически сме възстановени.

И двете имат общи симптоми като запушен нос, кихане, хрема, кашлица, възпалено гърло и главоболие и загуба на апетит. Въпреки това можем лесно да ги различим, тъй като грипът причинява умерена или висока температура за три-четири дни, силни болки в мускулите на краката и гърба, отпадналост и силно общо неразположение.

Домашното средство, което облекчава симптомите на настинка и грип 

Може да ви интересува:  За здрави кости: приемайте една чаена лъжичка от тези мощни семена всеки ден

Чай от мащерка за успокояване на кашлица

Ако искате да се възползвате напълно от свойствата на тази лечебна билка за кашлица, трябва да пиете запарка от мащерка.

Просто трябва да загреете водата и когато достигне точката на кипене, добавете шепа сушени листа от мащерка, които можете да закупите на грам от билкари. Разбъркайте малко, така че всички остриета да се напоят и гответе на слаб огън за 10 минути. След това отстранете запарката от котлона и я оставете да престои, покрита, още 5 минути. След това можете да прецедите и да пиете чая за облекчаване на кашлицата.

Препоръчваме да пиете този чай 3 пъти на ден, докато имате силна кашлица и постепенно да намалявате приема, когато почувствате, че този досаден симптом изчезва.

Свойства на мащерката при кашлица

Мащерката е много разпространено растение както в кулинарията, така и в лекове, приготвени в природната и традиционната медицина. Въпреки че се използва за различни здравословни проблеми като леки рани, стомашно-чревни проблеми, ревматични болки и дори за лечение на анемия поради съдържанието на желязо, истината е, че най-широко разпространената употреба на тази билка е за лечение на заболявания на дихателните пътища.

По този начин, благодарение на своите антисептични, противовъзпалителни, отхрачващи и муколитични свойства, мащерката е идеална за облекчаване на кашлица, подобряване на настинките и предотвратяване на усложнения в дихателната система.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *