Ефективни домашни средства за лечение на болки в гърба

Прегледи: 3 061
4.6/5 (10 гласа)

Болката в гърба е едно от най-честите състояния, които можем да изпитаме. Лошата стойка и погрешните навици са основната причина, поради която често изпитваме дискомфорт в тази област. Но лекарствата не са единствената възможност за облекчаване на болката, има някои домашни решения, които могат ефективно да подобрят това състояние и да гарантират вашето благополучие.

Ефективни домашни средства за лечение на болки в гърба

  • Градински чай

Градински чай е лечебно растение, пълно с ползи, с важна противовъзпалителна сила, идеално за облекчаване на различни болки в мускулите и костите. Поради тази причина запарката от градински чай е един от най-практичните домашни лекове за болки в гърба. Трябва само да си приготвите запарка от листата на това растение, които можете да закупите в магазините за натурални продукти и да пиете по три чаши на ден.

  • Розмарин

Може да ви интересува

Розмаринът е друга от идеалните природни алтернативи за облекчаване на болки в гърба. Популярно използван в готвенето, той има много ефективни противовъзпалителни свойства, когато се използва локално.

Има няколко начина, по които можете да го използвате, за да облекчите дискомфорта си:

  • Масажирайте засегнатата област с масло от розмарин, което можете да си приготвите у дома. Можете да прилагате това лечение два пъти на ден.
  • Приготвяне на гореща водна баня с пресен розмарин. Оставете билките да престоят във водата поне 5 минути и след това влезте във ваната. Това домашно лекарство също ще ви помогне да намалите стреса, което също ще насърчи облекчението.
  • Компреси с оцет и розмарин. Сварете 1/4 оцет и половин чаша розмарин в литър вода за 5 минути. Оставете го да почине и когато достигне подходяща температура, за да влезе в контакт с кожата ви, намокрете кърпа и я нанесете върху засегнатата област за поне 10 минути. Можете да повторите три пъти на ден.
Може да ви интересува:  Най-добрата инфузия за облекчаване на кашлица и настинка с 2 мощни съставки

Упражнения

Едно от най-добрите домашни решения за болки в гърба е изпълнението на упражнения, които ни позволяват да облекчим натоварването и да намалим дискомфорта. Това са прости дейности, които ще ни помогнат да отпуснем зоната по много ефективен начин. В нашата статия упражнения за избягване на болки в гърба можете да намерите няколко ефективни алтернативи.

  • Компрес

Горещо-студено, приложено върху областта, е също толкова ефективен домашен лек за болки в гърба, особено когато има възпаление или в случаите, когато дискомфортът предизвиква и мускулни контрактури.

Можете да използвате воден компрес или торбичка с гел и да го нанесете върху мястото, първо студено за 15 минути и след това топло за 10 минути. Препоръчва се да се прави 3 пъти на ден.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *