Как да подсилим имунната система по естествен начин

[jp_post_view]
5/5 (2 гласа)

Как да укрепим имунната система 

Има аспекти на начина на живот, които могат да повлияят на защитната функция на имунната система, като липса на физическа активност, консумация на алкохол, пушач и нездравословна диета.

Хранителните вещества, които си набавяме чрез храната, играят много важна роля за развитието и доброто състояние на нашата имунна система. В случай на дефицит или липса на хранителни вещества, способността на тази система да ни защитава намалява.

Някои специфични хранителни вещества, които трябва да консумираме често, за да поддържаме защитата си в добро състояние, са:

Мед: е антиоксидант и допринася за функциите на храносмилателните ензими.
Желязо: ако нивата му са под препоръчителните, защитният капацитет на белите кръвни клетки намалява.
Селен: повишава активността на защитните клетки.
Цинк: когато няма достатъчно в тялото, той засяга растежа и увеличава появата на автоимунни заболявания.
Магнезий: по-ниската консумация от необходимата води до възпаление и стареене.
Витамин B6: в случай на дефицит има намаляване на белите кръвни клетки и променен отговор.
Витамин В12: при нива под нормата има намаляване на защитните клетки.
Витамин С: повишава защитната способност на клетките, има голям антиоксидантен капацитет.
Витамин А: в случай на дефицит способността на клетките да се защитават се проваля.
Витамин Е: по-ниската консумация влошава имунния ни капацитет, тъй като този витамин ни предпазва от инфекции.
Витамин D: проучвания показват връзка между дефицита на този витамин и честотата на респираторни инфекции.

  • Пчелно млечице

Пчелното млечице е желатиново вещество, произвеждано от пчелите за хранене на майките, когато са млади. Състои се от вода, въглехидрати, протеини и мазнини. Традиционно се използва в китайската медицина, а в последно време се разпространява и в западния свят.

Смята се, че ползите му за здравето се дължат на ефектите на протеини и мастни киселини. Освен това съдържа няколко витамина от група В и минерали. Сред тях са тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, пиридоксин, фолиева киселина, инозитол и биотин. Тези хранителни вещества имат множество свойства и допринасят за по-висока интелектуална производителност и нормален енергиен метаболизъм, наред с много други предимства.

Пчелното млечице, приемано самостоятелно или в комбинация с други добавки, укрепва имунната система и може да има ефект против стареене и да помогне при странични ефекти от лечението на рак, като възпаление и стомашно-чревни симптоми.

  • Ехинацея

Ехинацеята е растение, чиито корени се използват от векове за медицински цели и може да се намери както в Северна Америка, така и в Европа. Ехинацеята помага в борбата със симптомите на грип и регулира кръвната захар и кръвното налягане. В допълнение, някои проучвания показват, че помага за намаляване на риска от рак на гърдата и намаляване на симптомите на тревожност.

Освен това има противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни свойства и е средство за укрепване на имунната система. Това означава, че може да се консумира в различни формати. Един от най-разпространените е запарката или чаят. Във втория случай необходимото количество ехинацея зависи от самото растение и от това колко силна е приготвената смес. Може да се получи и в течна тинктура, таблетки, мехлеми, капсули и екстракти.

  • Витамин С

Витамин С е основен витамин, тоест не може да се произвежда от тялото, така че трябва да се набавя екзогенно под формата на добавка или храна като плодове и зеленчуци, включително портокали, ягоди, киви, броколи или спанак. Витамин С има високо съдържание на антиоксиданти, така че намалява риска от страдание от хронични заболявания и предпазва от развитие на сърдечни заболявания.

Приемът на добавки с този компонент помага в борбата с хипертонията, като същевременно намалява нивата на пикочната киселина, която е причината за неприятните симптоми на подагра.

Витамин С също така насърчава усвояването на желязото, така че може да бъде от голяма полза за хора, които следват диета без месо, основният източник на този минерал. В същото време укрепва капацитета на имунната система, подобрявайки функционирането на белите кръвни клетки.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *