Домашни средства за лечение на атопичен дерматит

Домашни средства за лечение на атопичен дерматит
Прегледи: 2 988
4.5/5 (8 гласа)

Атопичният дерматит, известен като атопична екзема, е хронично състояние на кожата, характеризиращо се с появата на люспести обриви и въпреки че засяга главно бебета и деца, може да се появи и при възрастни. Има определени фактори като генетика, живот в студен климат или страдание от астма или сезонни алергии, които излагат някои хора на по-голям риск да страдат от това, отколкото други. Атопичният дерматит има различни прояви, като екстремната сухота на кожата, лющене или силен сърбеж са едни от най-честите симптоми.

Домашни средства за лечение на атопичен дерматит

Масло от сладък бадем


Може да ви интересува

Кожата, засегната от атопичен дерматит, се нуждае от допълнителна хидратация и маслото от сладък бадем е отлично средство за осигуряването й. Неговите успокояващи и омекотяващи свойства карат това масло почти незабавно да намали сърбежа при огнище на дерматит, като създава невидим слой, който помага на кожата да запази естествената си влага, като същевременно я предпазва от действието на външни агенти, като вятър или ниски температури, които повишават симптоми на атопичен дерматит.

Бани с овесени ядки

Овесените ядки са основната съставка в естествен лек срещу дерматит, който е колкото ефективен, толкова и лесен за приготвяне. Просто сварете няколко люспи в малко вода, изчакайте да изстине, прецедете и измийте засегнатата област с нея. Друга възможност е да разбиете люспите и да добавите водата с натрошените овесени ядки във ваната, за да се насладите на релаксираща вана, в която зърнените култури осигуряват допълнителна хидратация и хранителни вещества за кожата.

Може да ви интересува:  Елиминиране на всички токсини от черния дроб и червата

Бяла глина

Още от древността са известни добрите свойства на глината за грижа за кожата. От всички бяла или каолинова глина е най-подходяща за лечение на симптомите на атопичен дерматит, тъй като охлажда кожата, без да я изсушава, а също така успокоява раздразнението и сърбежа. Простото смесване с вода и прилагането му под формата на лапа или маска е начин за дълбока грижа за кожата, като същевременно се спре евентуално избухване на атопичен дерматит.

Лайка или градински чай

Има много растения с лечебни свойства, които са идеални за лечение на атопичен дерматит. От всички тях лайката и градинският чай са особено ефективни поради своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Изправен пред обичайните симптоми на екзема, инфузия, направена с едно от тези растения, нанесена с помощта на марля или памук, осигурява незабавно облекчение.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *