Живеят над 100 години! Те ядат това всеки ден

Прегледи: 588
5/5 (6 гласа)

Винаги се е казвало, че диетата е много важна, за да се радваме на добро здраве, без болести и проблеми. Това, което ядем, има пряка връзка с дълголетието ни.

Има пет много различни места в света, които имат обща висока продължителност на живота. Това са така наречените сини зони, регионите, където населението е столетник. Тези сини зони са Окинава (Япония), Икария (Гърция), Сардиния (Италия), Лома Линда (Калифорния) и полуостров Никоя (Коста Рика) са петте известни сини зони. Любопитното е, че те са широко разпръснати по света и имат много различни гастрономически култури.

В този смисъл особено изпъква случващото се на един остров в Япония, където повечето граждани са на възраст над 90 години, а много дори са столетници. В този случай високата продължителност на живота и здравето на неговите обитатели е свързана с тяхната генетика и социален живот, но до голяма степен и с начина им на хранене. След ще видим какво ядат жителите на Окинава, островът на дълголетниците, които живеят повече от 100 години.


Може да ви интересува

Какво ядат най-възрастните хора в Окинава?

Сред храните, които са част от диетата им, са рибата, която консумират поне три пъти седмично. Плодове и зеленчуци (минимум пет порции на ден), сладки картофи, пъпеш и водорасли.

Любопитно е, че въпреки че оризът е много често срещана и популярна съставка в японската храна, жителите на остров Окинава консумират много малко от него, предпочитайки други зеленчуци и храни, произведени от соя. Това е голяма част от неговата тайна за постигането на такава висока продължителност на живота.

От друга страна, жителите на този японски остров избягват да ядат животински продукти, като яйца, птиче месо или говеждо или яйца, както и свръхпреработена храна. Тяхната диета им е позволила да се насладят на дълголетие, което е далеч над другите части на планетата, избирайки нискокалорична диета, с високо съдържание на въглехидрати и отлично количество протеини и здравословни мазнини.

Може да ви интересува:  Премахва камъни в бъбреците и предотвратява задържането на течности

По същия начин има два други тясно свързани ключа, които имат пряко влияние върху това дълголетие, като се започне с факта, че те следват здравословна диета. Към това трябва да добавим, че гражданите на острова правят физически упражнения в спокойна среда, което им позволява да намалят стреса, също важен фактор, за да се радват на по-голяма продължителност на живота.

Диетата на „сините зони“: така се хранят столетниците

Диетата на петте сини зони е предимно растителна. Те ядат сезонни храни, включително спанак, зеле, манголд, цвекло и ряпа. Те също пълнят килера си с картофи, бобови растения и пълнозърнести храни. За закуски избират ядки и семена.

Жителите на сините зони почти не ядат месо (приблизително пет пъти месечно). Тяхната консумация е свързана с празненства или специални моменти и те избират висококачествени парчета, без колбаси или колбаси.

Консумацията на риба също не е прекомерна в тези райони: те я консумират три пъти седмично. Освен това те избират много често срещани сортове, които не са застрашени от свръхулов.

Всяка област има своето любимо бобово растение. В Никоя консумират черен боб, докато в средиземноморските райони избират леща и нахут. От своя страна в Окинава предпочитат соята.

В сините зони консумацията на захар е умишлена, а не по навик или защото е включена в храната. Те ядат около седем чаени лъжички на ден, практически същото количество естествени захари като американците. Те обаче поглъщат една пета от добавените захари.

Препоръчва се консумацията на две шепи орехи на ден. Приблизително 60 грама.

В Икария те консумират кисел хляб, разновидност, приготвена с квас. 100% пълнозърнест или ръжен хляб също се препоръчва, много далеч от по-комерсиалните хлябове, които използват бяло брашно.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *