Лечебна билка за успокояване на раздразнените черва

Прегледи: 2 412
5/5 (8 гласа)

Синдромът на раздразнените черва е доста често срещано стомашно-чревно заболяване и неговите симптоми могат да повлияят на качеството на живот на пациентите, които страдат от него. Затова днес ще открием как ментата може да помогне за подобряване на това състояние.

Симптомите на това заболяване обикновено са диария, коремна болка и раздуване, преобладаващ запек и газове. Причините може да са някои групи храни, въпреки че стресът също може да окаже значително влияние.

Свойствата на мента


Може да ви интересува

Ментата като лечебно растение е в състояние да облекчи някои симптоми, свързани с проблеми в храносмилателния тракт, например:

  • диария
  • гастрит
  • паразити
  • стомашно-чревни инфекции
  • колики и стомашни болки

Ментата може да помогне за облекчаване на всички тези заболявания, в допълнение към синдрома на раздразнените черва, благодарение на своите аналгетични, спазмолитични и успокояващи свойства. Освен това има компоненти, които го правят отлично противовъзпалително и газогонно средство (благоприятства отделянето на газове).

Инфузия от мента за борба със синдрома на раздразнените черва

Това е най-традиционният вариант и предлага две алтернативи: купете готови торбички с мента или купете листата и сами си направете запарката. Първият вариант няма големи усложнения. Нека видим как да приготвим инфузия от мента, ако изберете втората алтернатива.

Може да ви интересува:  Естествено прочистване на бъбреците, дебелото черво и черния дроб

Съставки

20 грама прясна мента
500 мл вода

Начин на приготвяне

Слагаме вода в тенджера на огъня. Измиваме добре ментата и я добавяме, когато водата започне да завира. При точката на кипене изключете котлона и покрийте тенджерата.
Оставяме да почине около 5 минути. Прецеждаме и сервираме. Пием по две чаши на ден, сутрин и следобед.

Масло от мента за успокояване на червата

Маслото от мента е отлично естествено средство за раздразненото дебело черво, тъй като храносмилателните свойства на това растение са добре известни, намалявайки наличието на газове и подобрявайки храносмилателните разстройства. Но в конкретния случай на синдрома на раздразнените черва, той помага за успокояване на спазмите на този орган.

Най-добре е да приемате ментово масло на капсули, което може да намерите в магазините за натурални продукти. Следвайте инструкциите на продукта за прием.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *