Природно средство при неволно изпускане на урина и нощно напикаване при възрастни

Природно средство при неволно изпускане на урина и нощно напикаване при възрастни
Прегледи: 5 388
4.9/5 (39 гласа)

Инконтиненцията може да засегне мъже и жени на всякаква възраст, но е по-често срещана при жени и възрастни хора, като засяга приблизително 30% от възрастните жени и 15% от възрастните мъже. Въпреки че инконтиненцията е по-често срещана сред възрастните хора, тя не е част от нормалния процес на стареене. Инконтиненцията може да бъде внезапна и временна, като например при приемане на лекарство, което има диуретичен ефект, или може да бъде продължителна (хронична).

Нощното напикаване може да се определи като невъзможност да се контролира потока на урината през нощта и последващото неволно намокряне на леглото. Свързано е с различни фактори, като свръхактивен пикочен мехур, инфекции на пикочните пътища или бъбреците, проблеми с простатата, неврологични увреждания, нарушения на съня, наред с други състояния.

Когато страдате от нощно напикаване, от съществено значение е да отидете на лекар, за да се подложите на обстоен преглед, за да се установи точната причина за неволното отделяне на урина по време на сън и впоследствие да се започне подходящо лечение за всеки отделен случай.


Може да ви интересува

Има редица лечебни растения, които са много добри за борба с нощното напикаване и уринарната инконтиненция, защото имат противовъзпалителни свойства, които намаляват възпалението на пикочния мехур, стягащи свойства, които намаляват производството на урина, и диуретици, които увеличават производството на урина през деня.

В тази статия ще Ви покажем някои домашни средства при нощно напикаване при възрастни, които могат да допълнят добре медицинското лечение.

Сок от червена боровинка

Едно от най-добрите домашни лекарства за нощно напикаване при възрастни е сокът от червена боровинка. Тези малки плодове са отлични за естествено лечение на инфекции на бъбреците и пикочните пътища поради техните антибактериални свойства и освен това помагат за прочистване на органите чрез изхвърляне на урина. Те могат да бъдат добър вариант да помогнат на тези, които страдат от нощно напикаване, да изпразнят напълно пикочния мехур.

Може да ви интересува:  Чаят, който активира метаболизма и регулира кръвната захар

Лечение

Най-добре е да пиете чаша чист сок от червена боровинка 2 пъти на ден, сутрин и вечер. Друг вариант е да приемате концентрирани капсули или таблетки от червена боровинка, налични в билкари или магазини за здравословни храни. Трябва да приемате една таблетка на ден, вечер, придружена с чаша вода.

Запарки, които помагат при уринарна инконтиненция

Копър: Приемът на инфузия от копър през деня може да помогне за пълното изпразване на пикочния мехур благодарение на диуретичния му ефект.

Малинови листа: Помага за укрепване на мускулите на тазовото дъно и следователно за контролиране на неволната загуба на урина.

Глухарче: Това растение намалява задържането на течности, насърчава прочистването на бъбреците, жлъчния мехур и черния дроб и е диуретик.

Мечо грозде: Намалява възпалението на уретрата и пикочния мехур, помага при лечението на уринарни инфекции и контролира загубата на урина.

Жълт кантарион: Има успокояващи и седативни свойства, които са идеални за намаляване на стреса на засегнатия човек и намаляване на натиска на нервите върху пикочния мехур.

Препоръчително е да се пият една или две чаши на ден от една от тези запарки. В случай на билки с диуретични свойства, трябва да избягвате да ги консумирате непосредствено преди сън, тъй като те насърчават производството на урина, за предпочитане е да ги приемате през деня. Те са добър вариант за пълно изпразване на пикочния мехур през деня и по този начин да избегнете загуба на урина през нощта.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *