Най-добрите природни антисептици

Прегледи: 448
4.8/5 (6 гласа)

Антисептиците са вещества, които, приложени локално върху живи тъкани, имат способността да унищожават микроорганизмите или да потискат тяхното размножаване. Най-честото приложение е върху кожата, лигавиците и раните. Веществата, които се използват върху неодушевени предмети със същата цел, се наричат ​​дезинфектанти.

Разликата между антисептик и дезинфектант зависи основно от използваната концентрация. В ниски дози веществото може да се държи като антисептик, докато в по-високи дози, които биха били вредни за тъканите, то се използва като дезинфектант.

Какви са свойствата на антисептиците?

Антисептикът е продукт, който съдържа елементи и съставки, които елиминират микроби или вируси, които могат да засегнат всяка скорошна рана, като порязване на кожата, ожулване и др. Те не позволяват раната да се възпали или инфектира.

Използването на естествените антисептици е същото като тези, които получаваме в аптеката. Нанасят се върху болното място след измиване с вода и по възможност с неутрален сапун. Известни са още като външни антибиотици. Добре е да се има предвид, че те ще се използват при леки и средни, повърхностни или битови рани.

Кои са най-добрите природни антисептици?

  • Пчелен мед

Това е един от най-използваните продукти на природата от древни времена за заздравяване на рани. Това се дължи на факта, че медът има страхотни антибактериални свойства, което позволява да се дезинфекцира чрез просто нанасяне върху кожата. Освен това ви позволява да ускорите регенерацията на клетките и да затворите по-бързо разрезите.

Освен че има антисептични свойства, медът също така насърчава регенерацията на клетките и позволява на раните да зарастват по-бързо. Също така е ефективен при облекчаване на синини.

  • Морков

Той е много ефективен при дезинфекция на рани, а също и за лечение на язви. Освен това спомага за регенерирането на кожните тъкани за по-кратко време.

Пригответе паста с морков, като първо трябва да го сварите и след това да го настържете. Нанесете този препарат върху засегнатата област за няколко минути и след това изплакнете с топла вода, без да прилагате натиск или триене.

  • Лук

Със сигурност сте знаели, че лукът е един от най-добрите съществуващи бактерициди, поради което мнозина го използват, за да не настинат през зимата, като поставят парче от този зеленчук в чаша вода под леглото.

Не може да липсва в списъка на най-добрите естествени антисептици, защото има и няколко начина на приложение: варено, препечено или чрез поставяне на фините тъкани, които са между слоевете, директно върху раната.

  • Лавандула

Това не е просто красиво растение с прекрасен аромат. Лавандулата служи и за дезинфекция на рани, тъй като е елемент със стягащи и антибиотични свойства.

Необходимо е да се приготви инфузия от цветовете или клоните и да се нанесе върху кожата. Може да се използва и като лапа върху раната.

  • Чесън

Когато не, чесънът присъства в списък с естествени лекарства. Това е един от най-добрите съществуващи фунгициди. Той е отличен за предотвратяване на инфектиране на рани.

Обелете няколко скилидки чесън и ги смачкайте, докато се образува каша, която трябва да нанесете върху инфекции и дори можете да я използвате върху такива, причинени от гъбички, като онихомикоза (на ноктите), микоза и др.

  • Орех

От няколко години тази подправка се използва в традиционната медицина за лечение на различни проблеми, поради нейните стягащи, противовъзпалителни и почистващи свойства.

Използването му при кожни заболявания е чрез нанасяне на естествено масло директно върху засегнатата област или инфузия.

  • Риган

Вероятно имате риган вкъщи заедно с други подправки. Без да знаете, вие имате отличен антисептик под ръка, тъй като това е едно от безбройните му достойнства.

Можете да направите паста със смлени листа, лапа или запарка и да ги намажете с рани.

  • Алое вера

Известно още като алое вера, то е елемент със страхотни антисептични свойства и също така се набавя много лесно. Имаме нужда от едно стъбло, отваряме го наполовина и изцеждаме прозрачния му зелен желатинообразен сок. Нанася се директно върху засегнатата област и след това се покрива с чиста и суха памучна кърпа. Използва се при леки изгаряния, ожулвания и порязвания.

  • Лимон

Не всеки ще повярва на антисептичните свойства на лимона, защото ще смята, че това е плод, чиято киселинност ще накара и най-малките рани да изгорят. Въпреки това ще бъдете изненадани от възможностите му.

Въпреки че е вярно, че в началото може да бъде донякъде болезнена процедура. Но си заслужава, защото ефектите са много благоприятни. Не се препоръчва при изгаряния, но се препоръчва при порязвания или драскотини.

  • Евкалипт

Антисептичните свойства на евкалипта се откриват в листата му. За да постигнат ефекта си, те трябва да се раздробят с малко вода, за да се образува паста с освежаващ аромат, която след това се нанася върху порязвания и ожулвания и върху неоткрити изгаряния, тоест там, където мехурите не са се спукали.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *