Куркумата ще действа 100 пъти по-мощно, ако направите това…

Прегледи: 700
5/5 (10 гласа)

В тази статия ще подчертаем някои от ползите за здравето на куркумата и черния пипер и защо те трябва да бъдат част от нашата диета.

Ползите от куркумата са многобройни. Нейното биоактивно съединение, куркумин, може да намали болката и възпалението, свързани с хронични заболявания, поради противовъзпалителния си ефект, но също така подобрява здравето на ставите, дори да помогне за постигане на по-голяма мобилност и гъвкавост. Куркумата също може да повиши енергийните ни нива.

Как да приемате куркума, така че да е по-ефективна?

Куркуминът трябва да се консумира заедно с други вещества, за да се използва правилно в неговата активна форма. Поради тази причина обикновено се препоръчва да се консумира куркума с черен пипер, който съдържа пиперин и е доказано, че повишава усвояването и бионаличността на други съединения.

Ползи от комбинацията от куркума и черен пипер

  • Подобрява имунната система, паметта и предотвратява стареенето

Пиперинът от черен пипер и куркуминът от куркума имат страхотни антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от стареене, което насърчава поддържането на имунната система и забавя клетъчното влошаване. Това предотвратява когнитивното влошаване, което може да доведе до дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и също така предотвратява преждевременното стареене на кожата.

  • Помага за намаляване на възпалението и болката

Куркумата е много пълноценна подправка: съдържа витамини (C, E и K), минерали (калций, магнезий, натрий, цинк, желязо, калий и мед) и, както вече споменахме, куркумин, полифенол, който й придава златист цвят, с антиоксидантни свойства, но и противовъзпалителни свойства.

Тези добродетели помагат при симптомите на дегенеративни възпалителни заболявания, както и при ревматоиден артрит, ендометриоза и улцерозен колит. В допълнение, той подобрява храносмилането, тъй като увеличава потока на жлъчката, която помага за смилането и усвояването на хранителните вещества и елиминирането на газовете. Предпазва стомаха, помага за поддържане на баланса на чревната флора и предотвратява и подобрява синдрома на раздразнените черва.

От своя страна пиперинът има аналгетичен ефект, тъй като активира някои рецептори в тялото, които действат срещу болката. Следователно, заедно с куркумин, той помага за подобряване на болки в ставите, наранявания и всякакви други състояния.

  • Помагат при отслабване и контролират нивата на холестерола

Пиперинът има термогенен ефект, поради което, когато ядем пипер, лютивината ни кара да усещаме известна топлина. Това свойство активира метаболизма и помага на черния дроб да работи по-добре за разграждане на мазнините, което помага за поддържане на здравословно тегло. Освен това черният пипер действа засищащо. Всичко това благоприятства регулирането на нивата на холестерола и предотвратява натрупването на мазнини в артериите, което е до голяма степен отговорно за сърдечно-съдовите заболявания.

Ефектът е много по-очевиден, ако консумацията на тази двойка подправки е придружена от здравословни навици на живот, като балансирана диета и редовни упражнения.

Как да добавим куркума и черен пипер към диетата?

Като подправки е лесно да включите куркума и черен пипер в нашите ястия, за да им придадете вкус: в дресинги, яхнии, в сотирани зеленчуци. Можем да ги включим и в напитки като смутита, растителни млека и дори запарки.

Черният пипер благоприятства усвояването и бионаличността на други хранителни вещества, така че е препоръчително, за по-добро чревно усвояване, да придружавате куркумата, за която вече знаем многобройните й предимства, с малко черен пипер и зехтин. Препоръчва се количество от 5 g куркума дневно.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *