Как да ядете чесън, за да получите максимални ползи за здравето?

Прегледи: 2 220
5/5 (7 гласа)

Чесънът е храна богата на минерали като манган, селен, калций, мед или калий и витамини В6 и С, има малко калории и се препоръчва да се включи като част от балансирана диета. Това е храна, която може да се пържи, нарязва и добавя към сосове, супи, яхнии, меса, зеленчуци или риба. Въпреки това, суровият чесън има най-много ползи.

Въпреки че чесънът е идеален да се консумира суров, важно е да не се поглъща цял. Най-добрият начин да го консумирате е да го натрошите или нарежете на тънки филийки, а ако искате да смекчите малко вкуса, го смесете с кокосово, орехово, зехтин или ленено масло.

Една сурова скилидка чесън има едва пет калории, осигурява 0,2 грама протеин и един грам въглехидрати.

Подчертаваме следните предимства на чесъна:

1. Бори се с вируси, бактерии и гъбички: Алицинът, който съдържа, му придава антимикробно действие, като инхибира растежа и разпространението на бактерии, вируси и гъбички. Той дори помага за елиминирането на токсините и патогенните бактерии, които засягат нормалната чревна флора, като е полезен за лечение на паразити.

2. Сърдечен съюзник: Чесънът помага за намаляване на нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, тъй като те инхибират тяхното окисление, като по този начин намаляват риска от страдание от атеросклероза. По същия начин намалява високото кръвно налягане, тъй като има хипотензивен ефект и насърчава кръвообращението.

3. Естествено противовъзпалително средство: Благодарение на алицина и неговите антиоксиданти, чесънът намалява възпалителния отговор в тялото, който се причинява от различни заболявания. По същия начин неговите серни съединения осигуряват аналгетични свойства и модулират реакцията на имунната система.

4. Респираторни проблеми: Тази храна стимулира дихателните функции благодарение на своите отхрачващи и антисептични свойства, улесняващи дишането, поради което употребата й се препоръчва за лечение на грип, кашлица, настинка, дрезгав глас, астма, бронхит и белодробни заболявания.

5. Здраве на мозъка: В резултат на антиоксидантната и противовъзпалителната сила, осигурена от алицин и серни съединения, и благодарение на съдържанието на селен и холин, честата консумация на чесън може да защити мозъчните клетки и да намали щетите, причинени от свободните радикали, които са свързани с появата на невродегенеративни заболявания, като Алцхаймер и деменция.


ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *