Листата и плодовете на този плод имат много ползи за нашето здраве!

Прегледи: 1 241
5/5 (7 гласа)

Мушмулата, месест плод, оранжев на цвят и едновременно сладък и кисел вкус. Този плод е добър източник на витамини и минерали и съдържа съединение, наречено кверцетин, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Традиционно мушмулите се използват за лечение на кашлица и настинка, както и за болки в гърлото.

Мушмулата: ползите, които носи за нашето здраве

Диуретик

Мушмулите са плодове, особено подходящи за хора, които имат проблеми със задържането на течности. Поради високото си съдържание на калий и органични киселини, той е добър диуретик, повишава производството на урина и улеснява елиминирането на песъчинките и утайките от пикочна киселина от бъбреците, поради което се препоръчва силно при хора, страдащи от подагра, излишък на пикочна киселина или хипертония.


Може да ви интересува

Пречиства черния дроб

Съдържа защитни вещества за черния дроб като флавоноиди, урсолова киселина и витамини. Яденето на мушмула подобрява функцията на черния дроб, като се използва в терапевтичния подход при някои чернодробни патологии като мастен черен дроб, фиброза, цироза и хепатит.

Помага ви да отслабнете

Мушмулата съдържа 40 калории на 100 грама, три пъти по-малко от ябълка (120 калории) или 4 пъти по-малко от портокал (160 калории). Ниската му енергийна стойност и ниското съдържание на захар го правят идеална храна за избор при диети за отслабване. Освен това богатството му на пектинови фибри му придава засищащ ефект, което също оправдава включването му в диетични режими.

Може да ви интересува:  Баба ми яде по 2 супени лъжици на ден и се чувства като младо момиче

Помага за понижаване на холестерола и кръвната захар

Фибрите допринасят за намаляване нивата на холестерола в кръвта и добър гликемичен контрол (нивата на кръвната захар), така че консумацията на мушмули е полезна при хиперхолестеролемия и диабет.

Полезен за стомашно-чревната система

Високото съдържание на бета-каротин и вещества със стягащо действие оказват защитен ефект върху храносмилателните лигавици, като са полезни при лечение на стомашна киселинност и стомашни язви. Съдържанието на фибри му придава лек слабителен ефект, който е интересен за предотвратяване на запек.

Грижа за кожата

Нейното богатство на каротини, вода и антиоксидантни витамини прави мушмулата плод, който предотвратява стареенето на кожата. Въвеждането на мушмула в нашата диета ще ни помогне да се хидратираме и да имаме по-добре изглеждаща и жизнена кожа.

Лекарство срещу грип

Екстрактът от листа на мушмула се използва за лечение на грип, упорита кашлица, храчки и бронхиална конгестия. Съдържа урсолова киселина и тритерпени, които намаляват възпалението на бронхите и се използват при лечението на хроничен бронхит.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *