Домашни и естествени средства за лечение на камъни в бъбреците

Прегледи: 438
4.9/5 (35 гласа)

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, които се образуват в бъбреците. Камъните трябва да преминат през пикочните пътища, за да напуснат тялото, известно като преминаване на камъни в бъбреците, което може да бъде доста болезнено.

Повечето случаи на камъни в бъбреците могат да бъдат лекувани с болкоуспокояващи, флуидна терапия или друга медицинска намеса. Освен това има различни стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се намалят шансовете да страдате от тях.

Какво представляват камъните в бъбреците?

Бъбречните камъни възникват, когато минерали и соли, най-често калциев оксалат, кристализират в бъбреците и създават твърди отлагания. Въпреки че се образуват в бъбреците, камъните в бъбреците могат да засегнат всяка част от пикочните пътища.

Дехидратацията се счита за основен фактор, допринасящ за развитието на камъни в бъбреците. Когато тялото е дехидратирано, течността се движи по-бавно през бъбреците, увеличавайки шансовете солта и минералните съединения да влязат в пряк контакт и да се слепят.

Малките камъни могат да се образуват и да преминат сами, без да причиняват никакви симптоми. Повечето средни или големи камъни обаче са изключително болезнени и изискват медицинска помощ.

 

Домашни и естествени средства за лечение на камъни в бъбреците

  • Вода

Пиенето на вода е един от най-лесните начини за предотвратяване и лечение на камъни в бъбреците. Повечето здравни власти препоръчват да пиете 64 унции (унции) или осем чаши вода на ден. Пиенето на 12 чаши на ден може да улесни елиминирането или да забави растежа на отлаганията в бъбреците.

  • Лимонов сок

Лимоните съдържат цитрат, съединение, което помага за разграждането на калциевите отлагания и забавя растежа им. Две чаши от 5 унции, първата на празен стомах сутринта и другата няколко часа преди вечеря, могат да помогнат за разбиването на по-малки камъни.

  • Босилек

Босилекът съдържа съединения, за които е известно, че помагат за стабилизиране на нивата на пикочната киселина, затруднявайки образуването на камъни в бъбреците. Освен това съдържа оцетна киселина, химикал, за който е известно, че помага за разтварянето на камъни.

Една чаена лъжичка екстракт от босилек или чист сок дневно може да помогне за предотвратяване и лечение на камъни в бъбреците.

  • Ябълков оцет

Ябълковият оцет също съдържа лимонена киселина, която може да помогне за разтварянето на калциевите отлагания.

Две супени лъжици чист ябълков оцет, смесени с вода, могат да намалят симптомите на камъни в бъбреците и да предотвратят тяхното развитие. Тази смес може да се пие няколко пъти на ден и може да бъде най-ефективна, когато се консумира преди хранене.

  • Сок от целина

Целината съдържа антиоксиданти и съединения, за които е известно, че увеличават производството на урина. Редовното добавяне на семена от целина към храната може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на камъни в бъбреците.

Един или два стръка целина също могат да се смесят с вода, за да се направи сок от целина. Сокът от целина може да се консумира ежедневно, за да помогне за лечение на симптомите на камъни в бъбреците.

  • Сок от зелена пшеница

Сокът от зелена пшеница може да помогне за изхвърлянето на минерали и соли от пикочните пътища, предотвратявайки кристализирането им в камъни в бъбреците.

Зелената пшеница съдържа съединения, които увеличават производството на урина, което позволява камъните да бъдат отстранени по-лесно и намалява риска от образуване.

Зелената пшеница също съдържа антиоксиданти, които помагат за елиминирането на соли и минерали от пикочните пътища.

Ползите за урината от зелената пшеница се получават най-добре чрез консумация на 2 до 8 унции (0,06 до 0,24 л) чист екстракт или сок на ден. Допълнителни прахове или хапчета също са достъпни за закупуване онлайн или в много магазини за здраве.

 

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *