ЯЙЦАТА: невероятно природно лекарство

Прегледи: 522
5/5 (20 гласа)

Яйцето е една от най-пълноценните храни, които съществуват, тъй като се отличава с количеството хранителни вещества, които съдържа, бионаличността и баланса на аминокиселините в протеина.

Яйцето съдържа балансирано съотношение на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Сред неговите витамини откриваме B12, A, E и D, биотин, рибофлавин и ниацин. Протеините, осигурени от яйцата, са с високо качество, по-високи от млякото, рибата или месото, защото имат голямо количество незаменими аминокиселини. Липидите, съдържащи се в яйцето, идват почти изцяло от жълтъка, съставен от холестерол и мастни киселини, както и някои основни, като линоленова киселина.

Яйцето също има антиоксидантни свойства, с определени витамини като вече споменатите рибофлавин и ниацин или каротеноиди като лутеин или зеаксантин. По този начин, с напредване на възрастта, може да се сблъскаме с очни патологии, като свързана с възрастта макулна дегенерация.

Затова е важно да включите във вашата диета консумацията на определени храни като зеленчуци, спанак или броколи, наред с други, а като животински източник намираме яйчен жълтък, който може да намали риска от очни заболявания, като дегенерация на макулата.

8 причини да ядете яйца:

  • 1. Яйцата са една от най-питателните храни на планетата и изключителен източник на протеини

Едно яйце осигурява шест грама протеин и 14 основни хранителни вещества, включително витамини A, B, D и E, в допълнение към това, че е източник на калций, селен и йод. Яйцата са една от най-хранителните храни, налични в света.

  • 2. Яйцата са полезни за мозъка

Яйцата съдържат холин, малко известно хранително вещество, което играе важна роля в изграждането на клетъчните мембрани и участва в няколко жизненоважни функции в нашето тяло. Яйцата са един от най-добрите естествени източници на холин. Подпомага здравословното развитие на мозъка, играе важна роля във функцията на черния дроб и метаболизма и е документирано, че намалява риска от рак на гърдата.

  • 3. Яйцата са полезни за сърцето

Няколко проучвания стигат до заключението, че яденето на яйца може да намали риска от сърдечни заболявания при здрави хора. Въпреки че съдържат холестерол, яйцата съдържат високо ниво на добрия холестерол (HDL) и изследванията показват, че хората с по-високи нива на HDL обикновено имат по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания.

  • 4. Яйцата са полезни за очите

Дефицитът на витамин А е една от водещите причини за слепота в световен мащаб, а яйцата са чудесен естествен източник на витамин А. Жълтъкът също така съдържа мощни антиоксиданти, които могат да противодействат на някои дегенеративни процеси, които засягат нашето зрение.

  • 5. Яйцата ни поддържат здрави на всяка възраст

Яйцата осигуряват полезни компоненти за всеки на всяка възраст. Те осигуряват хранителни вещества, които помагат за развитието на плода, поддържат ни активни и енергични през целия ден и са здравословен източник на висококачествен протеин, от който се нуждаем във всички възрасти.

  • 6. Увеличава енергията

Поради съдържанието на протеини и здравословни мазнини, редовното ядене на яйца би помогнало за поддържането на тялото с енергийните нива, необходими за ежедневните дейности.

  • 7. Помага за намаляване на теглото

Въпреки че няма много проучвания по този въпрос, се смята, че тъй като това е храна, богата на протеини, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, тя би помогнала за поддържане на чувството за ситост за по-дълго време и на свой ред би намаляване на тревожността Яжте прекомерно. Затова се препоръчва по-често да включвате яйца на закуска.

  • 8. Укрепва костите

Витамин D и калций в яйцата ще укрепят костите и благодарение на това ще предотвратят здравословни проблеми като остеопороза.

Защо е добре да закусваме с яйца?

Яйцето е добър източник на висококачествен протеин, което го прави една от най-добрите храни с това основно хранително вещество. Яденето на протеин за закуска ви помага да се чувствате сити за по-дълго време, което помага за контролиране на апетита и намаляване на тревожността.

Здравословно ли е яденето на твърдо сварени яйца всеки ден?

Яденето на твърдо сварено яйце всеки ден е здравословно. Тъй като е най-добрият начин за ядене на яйца, приготвянето им варени или твърдо сварени не изисква олио или друг вид свинска мас или масло. Състои се от варене на яйцето в тенджера с вода. Тъй като вътрешността на яйцето е запечатана, то не влиза в контакт с въздуха и жълтъкът не се окислява.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *