1 чаша от тази напитка на ден и никога повече няма да имате мускулни крампи!

Прегледи: 455
4.7/5 (10 гласа)

Мускулните крампи са внезапни, неволни контракции или спазми в един или повече мускули. Те са много чести и често се появяват след тренировка. Някои хора имат мускулни крампи, особено в краката, през нощта. Те могат да бъдат болезнени и да продължат от няколко секунди до няколко минути.

Какво липсва на тялото, когато се появят крампи?

Мускулна крампа може да възникне след претоварване или напрежение на мускул, загуба на телесни течности чрез потта или просто задържане на поза за дълго време. 

Повечето мускулни крампи са безвредни, но някои може да са свързани с медицински проблем, като например:

  • Недостатъчен кръвен поток

Стесняването на артериите, които доставят кръв към краката, може да причини спазми в краката и стъпалата по време на тренировка. Тези спазми обикновено изчезват малко след като спрете да тренирате.

  • Прищипване на нерв

Натискът върху нервите в гръбначния стълб също може да причини спазми в краката. Болката обикновено се влошава при ходене. Ходенето леко наведено напред, като например когато бутате пазарска количка, може да облекчи спазмите.

  • Липса на минерали

Твърде малко калий, калций или магнезий в диетата може да причини крампи на краката. Лекарствата, които обикновено се предписват за високо кръвно налягане, могат да увеличат уринирането, което може да изхвърли тези минерали от тялото.

Какво домашно средство е добро при крампи?

Валерианът се откроява сред отпускащите мускулите инфузии като отлична възможност за намаляване на болки в мускулите и ставите, контрактури, спазми, невралгии и спазми. По същия начин валерианът обикновено се използва локално за облекчаване на спазми и отпускане на мускулите. Има седативни свойства и спомага за отпускане както на нервната система, така и на мускулите.

Как да си приготвим чай от валериана?

Съставки

1 чаена лъжица наситнен корен от валериана
250 мл вода

Начин на приготвяне

Добавяме 1 чаена лъжица наситнен корен от валериана в чаша и заливаме с вряла вода. Похлупваме и оставяме да престои за 20 минути. След това прецеждаме и пием, докато чаят е топъл. Пием по една или две чаши на ден в продължение на 15 дни и ще забележим как мускулните крампи ще изчезнат по естествен начин. 

Как можете да предотвратите мускулни крампи?

За да предотвратите мускулни крампи, можете:

Разтегнете мускулите си, особено преди тренировка. Ако имате крампи на краката през нощта, разтегнете мускулите на краката си преди лягане.
Пийте много течности. Ако тренирате интензивно или тренирате в горещо време, спортните напитки могат да ви помогнат да заместите изгубените електролити.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *