Подправката, която помага за стимулиране на кръвообращението

Прегледи: 356
5/5 (27 гласа)

Кръвоносната система е една от основните части за поддържане на човешкия живот, тъй като именно чрез този процес кръвта се разпространява в тялото, което позволява функционирането на органите.

Първото действие на кръвообращението е да се достави кислород до всички части на тялото, за което кръвта се движи през артериите от сърцето. Второто действие на тази система е да изпомпва кръвта обратно към сърцето, процес, който се извършва през вените. Това поддържа притока на хранителни вещества към тялото и позволява основните функции на тялото, като движение или храносмилане.

Затова, когато възникне проблем в кръвоносната система, той създава безпокойство, особено защото една от последиците, произтичащи от лошата циркулация, е, че пациентът става по-склонен към развитие на сърдечни заболявания.

Нашата съдова система е мрежа от кръвоносни съдове на нашето тяло. Включва:

 • Артерии: Пренасят богата на кислород кръв от сърцето ви към тъканите и органите
 • Вени: Пренасят кръв и отпадъчни продукти обратно към сърцето ви
 • Капиляри: Малки кръвоносни съдове, които свързват малки артерии с малки вени. Стените на капилярите са много тънки и позволяват обмен на вещества между тъканите и кръвта.

Проблемите с кръвообращението, наричани още съдови заболявания, са нарушения, които засягат вашата съдова система. Те са чести и могат да бъдат сериозни. Някои видове включват:

 • Аневризма: Разширяване или издуване на стената на артерия
 • Атеросклероза: заболяване, при което се натрупва плака вътре в артериите. Плаката се състои от мазнини, холестерол, калций и други вещества, открити в кръвта
 • Кръвни съсиреци: Включително дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия
 • Болест на коронарната артерия и болест на каротидната артерия: състояния, които включват стесняване или запушване на артерия. Причината обикновено е натрупване на плака
 • Болест на Рейно: Разстройство, което причинява стесняване на кръвоносните съдове, когато сте студени или стресирани
 • Инсулт: Сериозно състояние, което възниква, когато притокът на кръв към мозъка ви спре
 • Разширени вени: Подути, усукани вени, видими под кожата
 • Васкулит: Възпаление на кръвоносните съдове

Коя е подправката, която може да смекчи тези рискове?

Диетата е един от факторите, които оказват най-голямо влияние върху здравословното състояние, тъй като много от полезните или вредните елементи, които влизат в тялото, го правят чрез съставките, включени в диетата. Следователно изборът на балансирана диета, източник на множество хранителни вещества, може да насърчи доброто здраве. В противен случай някои усложнения на тялото могат да се обострят.

Куркумата е една от подправките, използвани в гастрономията, но се използва и за различни медицински цели. Този корен има голям списък с предимства, свързани с неговите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, сред които може да се подчертае, че спомага за улесняване на работата на кръвоносната система.

Консумацията на куркума допринася за преработката на мазнини в тялото, което може да бъде благоприятно за регулиране на високия холестерол в кръвта. Това действие може да бъде свързано и с грижата за кръвоносната система, като се има предвид, че когато холестеролът се натрупа в излишък, той може да генерира плаки в лигавицата на артериите, които пречат на правилната мобилност на кръвта.

Как да консумираме куркума?

Куркумата обикновено се добавя към храни, но може да се използва и за приготвяне на напитки като чайове или запарки. Приготвянето му е както приготвянето на обикновена топла напитка. Сварете чаша вода и щом достигне тази температура, добавете малка лъжица куркума на прах и изчакайте да се запари за 10 минути. Пийте по една чаша на ден в продължение на 15 дни, след което направете почивка от 15 дни.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *