Вече няма да страдате от болки във врата! Домашни средства за ефективно облекчаване на сковаността на врата

Прегледи: 1 366
4.5/5 (10 гласа)

Схванатият врат се характеризира с болка и дискомфорт, когато се опитвате да завъртите главата си във всяка посока. Често срещана причина за скованост на врата е стегнат мускул в задната или страничната част на врата, който свързва шийния прешлен на врата с рамото.

Болката във врата е често срещан дискомфорт, който възниква, когато мускулите в тази област се свиват или страдат, което затруднява движението на главата. Повечето случаи възникват в резултат на лоша поза на сън или седене, въпреки че може да бъде причинена и от травма и хронични заболявания като ревматоиден артрит. В допълнение към болката във врата причинява главоболие и ограничения в движението.

Най-честата причина за тортиколис без съмнение е мускулно разтягане или разкъсване на мека тъкан. По-специално мускулът повдигащ скапулата е податлив на нараняване. Разположен отзад и отстрани на шията, повдигащият скапулен мускул свързва шийния отдел на гръбнака на шията с рамото. Този мускул се контролира от третия и четвъртия цервикален нерв (C3, C4).


Може да ви интересува

Мускулът повдигащ лопатката може да бъде обтегнат по време на много обичайни ежедневни дейности, като например:

  • Спане в неудобна позиция
  • Падане или внезапен удар, който избутва главата ви на една страна, като например спортна травма
  • Неколкократно завъртане на главата от една страна на друга по време на дейност, като например предно кроул при плуване
  • Прегърбване с лоша стойка, докато гледате монитора на компютъра или гледате надолу към мобилния телефон за продължителни периоди 
  • Изпитване на прекомерен стрес или тревожност, което може да причини напрежение във врата
  • Поддържане на врата в необичайна позиция за дълго време, като например държане на телефона между врата и рамото

Това обаче е доброкачествено състояние, което се лекува лесно и с някои естествени средства може да се подобри за кратко време. Имайки предвид, че може да се появи по всяко време, искаме да споделим тези домашни лека, които могат да облекчат болката във врата.

Домашни средства за ефективно облекчаване на болката във врата

  • Етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула има противовъзпалителни и успокояващи активни съставки, които могат да помогнат за намаляване на сковаността и болката във врата. Релаксиращият му аромат би помогнал за облекчаване на стреса, който това състояние също може да причини, и на свой ред помага за отпускане на мускулите.

Може да ви интересува:  Непознатите лечебни свойства на този природен дар

Етеричното масло от лавандула има аналгетични и противовъзпалителни свойства. Тези свойства зависят от използваната доза, но растението представлява ефективен вариант при лечението на различни състояния.

Начин на използване

Вземете малко лавандулово масло с дланите си, разтрийте ги една в друга и го нанесете върху шията с лек масаж. Правете нежни движения в продължение на 5 или 8 минути и ги повтаряйте два пъти на ден.

  • Масло от розмарин

Маслото от розмарин има противовъзпалителни и аналгетични свойства, които, след като се абсорбират, отпускат мускулите на врата. Използването му чрез масаж подобрява кръвообращението в засегнатата област и за минути осигурява приятно усещане за облекчение.

Това съединение се използва в традиционната медицина от много години. Всъщност ефектите му върху тялото се подкрепят от различни проучвания, които показват, че ефективността му се увеличава, когато се комбинира с болкоуспокояващи без рецепта.

Начин на използване

Нанесете малко количество масло от розмарин и го втрийте върху врата и раменете си с нежни кръгови масажи. Избягвайте да използвате прекалено силен натиск, защото това може да влоши това състояние.

  • Компреси с чай от портокалови кори

Смята се, че чая от портокалови кори има релаксиращи свойства, които улесняват лечението на напрежение и скованост в цервикалната област. Прилагането му чрез горещи компреси би помогнало за намаляване на болката и мускулните контракции, причинени от този проблем.

Ефективността на портокаловата кора като едно от средствата за болки във врата може да се дължи на количеството флавоноиди, които съдържа. Тези флавоноиди имат очевидни противовъзпалителни свойства чрез инхибиране на голям брой ензими.

Начин на използване

Сварете няколко портокалови кори във вода и когато получите чай, потопете чиста кърпа в течността. Уверете се, че е с подходяща за кожата температура и го нанесете върху болезнената област.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *