Това са 3-те най-добри храни за понижаване на холестерола по естествен начин! Доказано и изпитано

Това са 3-те най-добри храни за понижаване на холестерола по естествен начин! Доказано и изпитано
Прегледи: 917
5/5 (12 гласа)

Холестеролът е естествено мастно вещество, присъстващо във всички клетки на тялото, което е необходимо за нормалното функциониране на тялото. Повечето холестерол се произвежда в черния дроб, но може да се набави и чрез определени храни.

Кръвта пренася холестерола от червата или черния дроб до органите, които се нуждаят от него и го прави чрез свързване с частици, наречени липопротеини, които се разделят на два вида: добър холестерол (HDL) и лош холестерол (LDL).

Първият (HDL) се транспортира чрез кръвта от черния дроб до частите на тялото, които се нуждаят от него. Лошият, напротив, е този, който се отлага в артериите и този, който наистина трябва да се наблюдава внимателно.


Може да ви интересува

От друга страна, холестеролът е веществото, отговорно за регулирането на функции като образуването на жлъчни киселини или някои видове хормони. Въпреки че е необходимо, ако е в кръвта над нивата, считани за нормални, той предизвиква хиперхолестеролмия, рисков фактор при някои сърдечни заболявания.

Холестеролът е един от основните здравословни проблеми. Това заболяване може да бъде овладяно чрез водене на здравословен начин на живот, който включва балансирана диета и постоянни упражнения.

Всяко лечение изисква промяна в начина на живот, трябва да се води здравословна диета, да се намали приема на алкохол, да се спре пушенето, да се избягва наднорменото тегло и да се спортува.

Намаляването на холестерола с помощта на диета дава предимство на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, мазна риба, ядки и необработено масло, питателни храни, които повишават добрия холестерол (HDL).

Най-ефективните храни за намаляване на нивата на холестерола в кръвта са тези, които имат голямо количество пептин и разтворими фибри, тъй като те се свързват с холестерола в червата, благоприятствайки елиминирането му чрез изпражненията.

Храните трябва да са богати на полиненаситени мастни киселини, тъй като те намаляват нивата на холестерола, също така трябва да съдържат станоли и стероли, които са растителни съединения, които предотвратяват усвояването на холестерола в червата. Трябва да съдържат антоцианини, които насърчават по-ниското производство на холестерол в организма.

По-долу представяме три храни, които съдържат някои от характеристиките, споменати по-горе:

Сушени ядки

Сред сушените ядки най-полезни са бадемите, орехите, бразилските орехи, шамфъстъкът и макадамията. Много интересно, растителните храни с висок процент мазнини имат способността да регулират профила на холестерола по същия начин, както го правят ядките.

Може да ви интересува:  Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и забавя стареенето

От една страна, тази вкусна ядка намалява нивата на LDL с 4% и повишава HDL холестерола със 7% след четири седмици диетичен прием. Препоръчително е да изяждате шепа (около 40 грама) препечени и несолени ядки на ден, особено на закуска.

Авокадото

Добавянето на авокадо към диетата, особено при тези, които страдат от хиперхолестеролемия, благоприятства намаляването на нивата на общия холестерол между 9 и 45%, както и на LDL холестерола. Авокадото има високо съдържание на фибри, което намалява усвояването му, а тъй като е много богато на полиненаситени мастни киселини, намалява нивата на LDL.

От друга страна, авокадото е плодът, който съдържа най-много стероли и станоли, което благоприятства по-ниската чревна абсорбция на холестерола. Консумирането на между половин и едно и половина авокадо на ден по време на основното хранене може да бъде много ефективен инструмент, ако искате да намалите холестерола.

Пълнозърнести храни

Яденето на пълнозърнести храни е свързано с по-ниски нива на холестерол. Овесената каша е най-добрата зърнена култура, защото е най-ефективна и след шест седмици консумация намалява LDL холестерола.

Включването на около 70-100 грама овесени ядки във вашата диета всеки ден, например на закуска, осигурява 63% от препоръчителната дневна доза фибри, което значително помага за намаляване на нивата на холестерола.

Храни, богати на антоцианини

Някои зеленчуци, плодове и други растителни продукти съдържат висока концентрация на определени пигменти, наречени антоцианини, които придават цветове от червено до оранжево и синьо до лилаво.

Включването на антоцианини има способността да намалява нивата на LDL холестерола с 16% до 25% при хора с хиперхолестеролемия. С други думи, тялото произвежда по-малко холестерол в присъствието на антоцианини.

Някои храни, които съдържат тези съединения са череши, патладжани, малини, къпини, боровинки и асаи. Хората с хиперхолестеролемия трябва да консумират около 100 грама на ден храни, богати на антоцианини.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *