Естествени антисептици за уста! Най-ефективните срещу орални инфекции

Прегледи: 391
5/5 (12 гласа)

Лекарство или продукт с антисептични свойства е този, който, благодарение на поредица от съединения или хранителни вещества, има способността да елиминира микроби или някакъв вид вирус. От друга страна, може също да дезинфекцира външни кожни рани, независимо дали са порязвания, рани или изгаряния, наред с други.

Въпреки че можем да намерим тези видове лекарства във всяка аптека, има някои продукти или природни лекарства, които също имат тези лечебни свойства. Днес ви обясняваме най-добрите естествени антисептици за устата, с които можете да избегнете различни състояния в тази чувствителна зона на вашето тяло.

Масло от орехови листа

Ореховото масло е добър естествен антисептик за устата, тъй като съдържа противовъзпалителни, стягащи, противогъбични и антимикробни свойства, които се борят с различни бактерии и инфекции в устната област, а също така облекчава и предотвратява някои състояния като рани в устата. Освен това ореховото масло може да лекува и други състояния като кашлица и болки в гърлото.

За да използвате орехово масло като антисептик, просто трябва да го купите от всеки билкар и да го използвате като домашно приготвена вода за уста за лечение на инфекция или друг от споменатите проблеми. За да направите това, вземете една супена лъжица от това масло и правете гаргара за няколко минути поне два пъти на ден.

Запарка от риган

Риганът е много разпространена подправка в кухнята на всеки дом. Въпреки това, освен като отлична подправка за храна, той може да се използва и като естествено лечение на някои проблеми, свързани с устната област като зъбобол, ангина и тонзилит, тъй като има мощни антибактериални, противовъзпалителни и отхрачващи свойства.

За да направите тази инфузия, ще ви трябва само 1 супена лъжица изсушен риган и чаша вода. Когато имате готови тези съставки, просто трябва да следвате следните стъпки:

Загрейте водата в тенджера, докато започне да кипи.
При изключен котлон добавете супената лъжица риган в тенджерата.
Оставете да се влива в продължение на 10 минути.
Прецедете запарката и я оставете да изстине.
Изплакнете устата си с тази инфузия 1 до 2 пъти на ден.

Запарка от дафинов лист, мощен естествен антисептик

Лавърът е растение, добре известно с ароматните свойства на листата си, които често се използват като подправка в много храни. Въпреки това, тези листа могат да се използват и като естествено средство за лечение на орални инфекции поради техните антибактериални и противовъзпалителни свойства. По този начин дафиновият лист е добро естествено средство за възпаление, причинено от заболявания като грип, бронхит и кашлица, също така намалява и успокоява възможните рани в устата.

Ако искате да използвате дафинов лист като естествен лек за устата, трябва да направите инфузия и да я използвате като вода за уста. За да направите това, имате нужда само от 10 дафинови листа и ги сварете за няколко минути. Когато запарката е студена, правете гаргара с нея за няколко минути 2 до 3 пъти на ден.

Лимонов сок, чудесен естествен антисептик за устата

И накрая, друг много ефективен естествен антисептик за устата е лимоновият сок. Този плод ще ни осигури следните ползи в устата ни:

  • Има антибактериални свойства, които са особено ефективни за онези микроби, които причиняват халитоза.
  • Благодарение на своите лечебни и дезинфекциращи свойства, той е добро средство за ускоряване на процеса на заздравяване на рани в устата или малки язви, въпреки че може да причини доста досаден сърбеж.
  • Той също така облекчава други проблеми, свързани с оралното здраве, като кървене на венците, гингивит и инфекции на гърлото и тонзилит.

За да се насладите на тези свойства, е толкова просто, колкото да извлечете сока от един лимон и да го използвате като домашно приготвена вода за уста всеки ден, докато проблемът изчезне. Можете също така да го използвате ежедневно, смесен с чаша вода, като го разредите, за да предотвратите възможни проблеми в устата и други части на тялото, ако го използвате прекомерно.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *