Тези семена помагат в борбата със запека и подуването на корема

Прегледи: 927
4.9/5 (14 гласа)

Семената от чиа имат многобройните свойства за здравето на тялото, тъй като помагат за поддържането на здрави клетки, балансират нивата на холестерола и едновременно с това отслабват. В допълнение към това е доказано също, че неговият състав е идеален за справяне със запек, много често срещано стомашно-чревно състояние, което прави евакуацията на бъбреците трудна или невъзможна и причинява симптоми като коремна болка, загуба на апетит, подуване на корема и метеоризъм.

Свойства на чиа при запек

Семената от чиа са идеално допълнение към диети, насочени към борба със запека и избягване на последствията от бавния чревен транзит. Това се дължи главно на съдържанието на слуз и разтворими и неразтворими фибри.

  • Богат на слуз

Семената от чиа съдържат растително съединение, наречено слуз, което регулира чревния транзит и по този начин предотвратява по-бавното му функциониране. От друга страна, това растително съединение също има способността да намалява апетита, като по този начин намалява количеството храна, изядена през деня, и избягва безпокойството относно храненето по едно и също време.

  • Богат на фибри

Може да ви интересува

През последните години беше доказано, че чиата е полезна и при запек поради съдържанието на разтворими и неразтворими фибри, които са от съществено значение за правилното протичане на храносмилателния процес:

Разтворими фибри: насърчават абсорбцията на вода и насърчават чревния транзит, като допринасят за разширяването на областта и следователно насърчават елиминирането на натрупаните отпадъци, от които тялото не се нуждае.
Неразтворими фибри: те също така стимулират чревните движения и действат като вид почистване срещу отпадъците, които трябва да бъдат елиминирани, като по този начин улесняват изхвърлянето им от тялото.

Как се приготвя и приема чиа при запек

След като вече познаваме ползите от чиата при запек, ще я приготвите по подходящ начин, за да ускорим бавния чревен транзит и да улесним евакуацията. Препоръчителната рецепта се състои в приготвяне на вода с чиа, за която са ви необходими:

Съставки

2 чаени лъжици семена от чиа
1 чаша вода

Може да ви интересува:  Чесън и лимон на гладно: какви са ползите от консумацията им?

Начин на приготвяне

Просто трябва да добавите чиата към чашата вода и да разбъркате добре с помощта на лъжица. Ще видите как малко по-малко се образува вид желатинова паста, която ще трябва да приемате по-късно, за да облекчите запека си. Приемайте веднъж на ден в продължение на приблизително една седмица, за да забележите ефекта му.

Също така е важно, когато приемате чиа за запек, да вземете предвид препоръки като следното:

Препоръчително е да започнете да приемате между 1 или 2 малки лъжици чиа на ден, за да свикне тялото с нея и да я усвои добре. Впоследствие дневната доза може да се увеличи до 2 големи супени лъжици семена от чиа.

Семената от чиа са много по-ефективни, когато тялото има достатъчно вода. Ето защо, докато ги консумирате, е важно да увеличите дневния прием на вода.

Други начини за приемане на чиа при запек

Има и други начини да приемате семена от чиа при запек, като например добавянето им към някакъв вид растително мляко или някакъв натурален сок, приготвен с плодове, които също помагат в борбата с бавния чревен транзит. Последното също е една от най-добрите опции, които можете да използвате, тъй като по този начин комбинирате свойствата на чиа със слабителните и храносмилателните свойства на други храни.

Сред най-добрите сокове за борба със запека намираме този, приготвен със семена от портокал, круша и чиа.

Съставки

2 круши
3 портокала
1 супена лъжица и половина семена от чиа

Начин на приготвяне

Като начало измийте крушите и ги нарежете. Портокалите се изцеждат да пуснат сок и се изсипват в блендера заедно с нарязаните круши. След това добавете семената от чиа и обработвайте, докато получите сок. Ако го ядете прясно приготвен, ще се възползвате много по-добре от свойствата на всички хранителни вещества и ще подобрите здравето на храносмилането си по-ефективно.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *