Хранителни свойства и ползи от плодовете с най-кратък сезон

Прегледи: 248
5/5 (19 гласа)

Смокините са сладък на вкус плод, на който много хора често се наслаждават като част от закуската или като десерт. Те са много питателни, тъй като съдържат минерали, витамини, фибри и други компоненти, които подобряват свойствата и ползите от смокините, така че консумацията им е препоръчителна, поради качественото съдържание на протеини и ниския процент мазнини.

Смокините са богати на естествени захари, калий, калций, магнезий, желязо и мед и са източник на антиоксидантни витамини А и К, които допринасят за генерирането на важни ползи за здравето и благосъстоянието.

Освен това има много начини да ядете смокини: конфитюри, салати и извара са някои от лесните за приготвяне рецепти, които включват този плод сред съставките си. По този начин можете да получите техните предимства, без да се уморявате да ги ядете, но поддържате отговорна консумация.

Ползи за здравето от смокините

Смокинята може да се консумира сурова, сушена, маринована или направена на сладко.

 • Помага за намаляване на високото кръвно налягане

Поради съдържанието на фибри, смокините се препоръчват като допълнение към диетата като цяло, но също и в тези, насочени към контролиране на високо кръвно налягане.

 • Допринася за загуба на тегло

Едно от предимствата на смокинята е, че тя помага да замени десертите и апетита, без да полага много усилия. Това се постига благодарение на факта, че съдържа естествени захари, които спомагат за успокояване на желанието за сладко. Захарите, предоставени от смокинята, глюкоза, фруктоза и захароза, не са добавени захари и следователно не вредят на здравето. Освен това съдържа фибри, това улеснява процеса на храносмилане и допринася за загуба на тегло.

 • Увеличете енергийните нива

Плодовете, които съдържат естествени захари, помагат за повишаване на енергийните нива и подобряват настроението. Смокините са добър източник на естествени захари.

Яденето на малко смокини всяка сутрин, пресни или сушени, е начин за борба с умората. Те могат да дадат този тласък, за да започнете деня по най-добрия възможен начин.

 • Осигурява антиоксиданти

Освен че осигуряват известно количество калций и фибри, смокините осигуряват и известно количество антиоксиданти, които не само помагат за предотвратяване на преждевременното стареене, но и спомагат за поддържането на здравето на всички органи и системи.

 • Намалява риска от сърдечно-съдови проблеми

Според някои хипотези смокините съдържат омега 3 и 6, които заедно с калций и калий спомагат за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система.

 • Намалява холестерола

Смокините съдържат и значителни количества разтворими фибри, които лесно се усвояват от тялото. Най-важен е пектинът, който помага за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта. Високото съдържание на фибри в смокинята допринася косвено за намаляване на нивата на холестерола.

 • Предпазва от макулна дегенерация

Редовната консумация на смокини, като част от балансирана диета, предотвратява дегенерация на макулата и други очни заболявания.

 • Предотвратява анемия

Смокините са станали популярни като добра храна за предотвратяване и намаляване на анемията. Има хора, които твърдят, че наситеният цвят на плода до голяма степен се дължи на високото съдържание на желязо, което е основен компонент при лечението на това заболяване. Въпреки това не са открити научни изследвания, които да подкрепят ефекта на смокините върху предотвратяването на анемия.

 • Намалява възпалението

Смокинята също има противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на болката в различни области на тялото. По същия начин може да помогне за лечение на стомашни язви.

Как да ядем смокини

Най-често срещаният начин да ядете пресни смокини е като премахнете тънката им кожа, за да можете да ядете вътрешността. Има няколко начина да ядете смокини. Ето някои рецепти или предложения:

 • Сладко от смокини

Като измиете плодовете, премахнете дръжките и ги сварите с добавената захар, можете бързо да направите това сладко. Въпреки че има и възможност за приготвяне на сладко от смокини без захар.

 • Салата от смокини и орехи
 • Извара със смокини и мед
 • Смокини в сироп

Нуждаете се само от вода, лимонова кора и захар, за да направите сиропа и да можете да ядете смокини дори извън сезона.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *