Семето, което помага за контролиране на артрита и поддържа костите здрави

Семето, което помага за контролиране на артрита и поддържа костите здрави
Прегледи: 1 254
5/5 (63 гласа)

Артритът е възпаление, което възниква в една или повече стави в тялото. Въпреки че има много форми на това заболяване, двата най-често срещани вида са остеоартрит, който е известен като дегенеративно ставно заболяване, и ревматоиден артрит.

Първият се появява с възрастта или след травма или друг вид нараняване на ставата, докато вторият е автоимунно заболяване, което се среща при млади възрастни, при което собствените защитни сили на организма атакуват лигавицата на ставите.

Най-засегнатите стави са китките, ръцете, краката, гръбначният стълб, коленете и челюстта. Освен това, това е едно от основните състояния, които засягат възрастните хора.


Може да ви интересува

Що се отнася до остеоартрита, това е ревматична патология, която уврежда ставния хрущял. Това е вид артрит, който обикновено започва на възраст между 40 и 50 години, но се превръща в доста често срещан проблем след 80-годишна възраст. Болката и сковаността на ставите могат да станат достатъчно силни, за да затруднят ежедневните задачи.

Един от най-честите начини за предотвратяване на артрита е чрез диета. Необходимо е да се поддържа балансирана диета, богата на витамини и минерали, които укрепват костите, хрущялите и спомагат за генерирането на колаген. Освен това правете някои упражнения, които помагат със същата цел.

Сусамово семе

Сусамово семе е от съществено значение за борбата с артрита и укрепването на костите и мускулите. Това е така, защото те са семена, богати на противовъзпалителни средства.

Добавките със сусам при артрит намалява нивата на маркери на възпаление, като С-реактивен протеин и интерлевкини. Тези семена са храна с висока хранителна стойност и съдържат манган, калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк и селен, както и витамин B1. По същия начин те са богати на ненаситени мастни киселини, диетични фибри, протеини и вещества като лигнани.

Сусамовото семе помага за поддържане на добро здраве на костите. Той има полезни свойства за костите, благодарение на високото си съдържание на калций. Калцият е един от минералите, които поддържат костите ни здрави.

Може да ви интересува:  Мощните семена, които укрепват костите, само по една чаена лъжичка на ден! Естествен лек при болки в костите

Тези семена могат да се консумират сурови или леко препечени, за да подобрят вкуса си и да ги направят по-смилаеми. Например, те могат да се поръсят върху салати и други ястия или върху хляб.

Как се ядат сусамови семена?

Можете също така да намерите сурови или препечени сусамови семена. Печенето подобрява вкуса на семената и усвояването на хранителните им вещества. Ако ще използвате семената за приготвяне на крекери, хляб или бисквити, използвайте суровите семена, тъй като те ще бъдат препечени заедно с останалите съставки във фурната.

Вече препечените семена са по-практични за използване, ако искате да ги добавите към вашите салати.

Друг начин за подобряване на усвояването на хранителните вещества, присъстващи в тези семена, е да ги накиснете, за да ги активирате.

Поставете необходимото количество семена и ги измийте под чешмата. Изсипете семената в купа и ги покрийте напълно с вода.
Добавете няколко капки лимонов сок или оцет. Оставете да кисне поне 2 часа.

Изцедете водата за накисване и измийте семената, преди да ги добавите към вашите рецепти. От сусамовите семена също се получават олио, паста (или тахан) или брашно. Можете да използвате тези съставки при приготвянето на ориенталски ястия или за бързи и здравословни рецепти.

Как се препича сусам?

Суровите сусамови семена могат лесно да бъдат препечени у дома с помощта на тиган. Просто ще трябва да внимавате с температурата, за да не промените свойствата на техните масла и да ги препечете на слаб огън, като разбърквате непрекъснато за около 3 минути или докато издадат лека миризма на препечено. Семената не трябва да променят цвета си.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *