Натурални билки, които се борят с депресията

Натурални билки, които се борят с депресията
Прегледи: 646
5/5 (31 гласа)

Случайните пристъпи на стрес са трудни за избягване, а хроничният стрес може сериозно да засегне както физическото, така и емоционалното здраве.

Обикновено, когато хората се чувстват стресирани, една от първите им реакции е да преядат. Понякога има тенденция да се търси утеха в храната, особено в консумацията на храни с високо съдържание на захар и мазнини поради освобождаването на кортизол, така наречения хормон на стреса.

Случайните епизоди на стрес са трудни за избягване и хроничният стрес може сериозно да засегне както физическото, така и емоционалното здраве. Всъщност това може да увеличи риска от състояния като депресия и сърдечни заболявания.


Може да ви интересува

Депресията се превежда като фактът, че се чувствате нещастни, тъжни или меланхолични. Повечето хора се чувстват така от време на време и за кратки периоди.

За щастие има някои лечебни билки, които не само ще накарат тялото да се почувства по-добре, когато преминава през труден емоционален период, но също така ще допринесат за подобряване на емоциите и следователно ще накарат човека да се почувства по-одухотворен и енергичен.

Лечебни билки за намаляване на депресията

  • Мак

Благодарение на приноса си на алкалоиди, неговата активна съставка, той е много подходящ за успокояване на тревожност и умерена депресия.

Съставки

1 супена лъжица макови цветове (10 г).
1 чаша вода (250 ml).

Начин на приготвяне

Пригответе го като инфузия и го оставете да се концентрира за 10 минути. Може да се приема 3 пъти на ден, като се има предвид, че това също е едно от леченията с относително късен ефект.

  • Женшен

Тази лечебна билка има тонизиращ ефект върху мозъка, помага за насочване на релаксацията и, като следствие, отклонява чувствата на депресия и тревожност. Това се потвърждава от изследване, публикувано в Journal of Ginseng Research, в което се посочва, че това растение може да бъде помощно средство за облекчаване на депресия, причинена от постоянен стрес и тревожност.

Може да ви интересува:  Ефективно домашно средство за естествено лечение на мастния черен дроб

Съставки

¼ чаена лъжичка женшен (1,2 g).
1 чаша вода (250 ml).

Начин на приготвяне

Сварете 1 грам билков корен от женшен в чаша вода.
Оставете отварата да престои 3 минути и след това починете 5 минути. Препоръчва се дозите да се приемат само веднъж на ден, сутрин, тъй като това е времето, когато има най-добър ефект върху нервната система.

  • Валериан

Преди много години се е използвал повече заради спазмолитичния му ефект, но с течение на времето седативните му свойства са потвърдени. В момента се използва както за борба с безсънието, така и за облекчаване на депресия.

Съставки

1 супена лъжица валериана (10 г)
1 чаша вода (250 мл)

Начин на приготвяне

За приготвянето на инфузията трябва да се има предвид, че растението трябва да се използва плюс корена, тъй като последният е този, който съдържа повечето от неговите ползи за депресия.

Добавете една супена лъжица за всяка чаша вряща вода и я оставете да престои и да извлече целия принцип за 15 минути.
Препоръчително е да се приема 3 пъти на ден и да има търпение, така че след няколко дни ефектът да е видим.

  • Жълт кантарион

Консумацията на това растение помага за увеличаване на отделянето на серотонин (химическо вещество, свързано с благосъстоянието). В систематичен преглед, публикуван в Cochrane, беше установено, че може да помогне в случаи на лека или умерена депресия.

Съставки

1 чаша вода (250гр).
1 чаена лъжичка жълт кантарион (5 g).

Начин на приготвяне

Загрейте водата и когато заври, добавете жълтия кантарион и оставете да вари 5 минути, преди да я консумирате.
Препоръчително е да се приема 3 пъти на ден.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *