Домашно средство за възстановяване на омазнен черен дроб

Прегледи: 968
5/5 (30 гласа)

Омазненият черен дроб представлява натрупване на мазнини в чернодробните клетки, което предизвиква възпалителни процеси и води до най-напредналата фаза на заболяването.

По-конкретно, това се случва, когато много мазнини се натрупват в чернодробните клетки. Въпреки че е нормално в тези клетки да има малко количество мазнини, то се счита за мазно, когато е съставено от повече от 5% мазнини.

В повечето случаи причината за мастния черен дроб е затлъстяването и нездравословният начин на живот, както и липсата на физическа активност. Може да се превърне в по-сериозно чернодробно заболяване, водещо до трансплантация на черен дроб, цироза и дори рак на черния дроб.

Причини за омазнен черен дроб

  • Консумация на подсладени напитки

Подсладените напитки като сода и енергийните напитки са с високо съдържание на фруктоза, за която е доказано, че причинява натрупване на мазнини в черния дроб при деца и възрастни.

  • Нарушено чревно здраве

Наличието на дисбаланс в чревните бактерии, проблеми с функцията на чревната бариера или друг здравословен проблем в тази област може да допринесе за развитието на мастен черен дроб.

  • Затлъстяване

Затлъстяването причинява нискостепенно възпаление, което може да насърчи натрупването на мазнини в черния дроб. Изчислено е, че 30% до 90% от възрастните с наднормено тегло имат затлъстяване на черния дроб и състоянието се увеличава при децата.

  • Излишни коремни мазнини

Хората с нормално тегло могат да развият затлъстяване на черния дроб, ако имат висцерално затлъстяване, което означава, че имат много мазнини около талията си.

  • Инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност и високите нива на инсулин увеличават натрупването на мазнини в черния дроб при хора с диабет тип 2 и метаболитен синдром.

  • Висок прием на рафинирани въглехидрати

Приемът на рафинирани въглехидрати насърчава натрупването на мазнини в черния дроб, особено когато хора с наднормено тегло или резистентни към инсулин хора ги консумират в големи количества.

Чай от босилек с розмарин

Чаят от босилек с розмарин е богат на урсолова киселина и карнозна киселина, които имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антиадипогенни свойства, намалявайки натрупването на мазнини в черния дроб.

Съставки

10 листа босилек
1 чаена лъжичка розмарин
1 литър вряща вода

Начин на приготвяне

Добавете листата босилек и розмарин във врящата вода. Покрийте и оставете да престои за 10 минути. Прецедете и пийте до 3 чаши на ден.

Чай от розмарин

Подпомага здравето на черния дроб благодарение на състава си от урсолова киселина, розмаринът има хепатопротективни и жлъчегонни свойства, които го правят отлично естествено средство както за лечение на пречистване на черния дроб, така и за подобряване на някои свързани заболявания като затлъстяване на черния дроб, камъни в жлъчния мехур или хепатит.

Чай от босилек

Босилекът е богат на урсолова киселина и карнозна киселина, които имат антиоксидантни, диуретични, противовъзпалителни и антиадипогенни свойства, като намаляват натрупването на мазнини в черния дроб.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *