Как да засадите магданоз у дома

Прегледи: 313
4.8/5 (9 гласа)

Магданозът е ароматна билка, широко използвана в кухнята и въпреки че се намира лесно в магазините и супермаркетите, но какво по-хубаво от това да си го отгледаме сами и винаги да го имаме у дома. Нашият магданоз винаги ще има повече вкус от купения, защото можем да го нарежем точно когато имаме нужда и няма да се развали в хладилника.

Една саксия, малко почва, малко семена, често поливане и добра доза слънце можем да отгледаме магданоз бързо и лесно.

Ще ви трябват:

Семена от магданоз
Почва
Саксия
Вода
Слънчева светлина

Стъпки, които трябва да следвате:

1. Намерете място с много светлина, където растението получава между четири и шест часа слънчева светлина на ден. Например, ако имате балкон или тераса, това може да е добър избор.

2. Напълнете саксия с растителен субстрат и поставете семената от магданоз. По всяко време на годината е добре да ги засадите, въпреки че е препоръчително да избягвате дни на прекомерна топлина или студ.

3. Покълването на магданоза е много бавно, така че не се изненадвайте, ако изглежда, че нищо не расте в саксията ви, може да отнеме почти месец, докато растенията магданоз се появят.

4. Ще трябва често да поливаме саксията с магданоз, но като внимаваме да не се наводни, тъй като може да изгние или да създаде гъбички. Ето защо е препоръчително честото поливане, но в малки количества.

5. За да се постигне компактен и нежен храст, цветята не трябва да се оставят да изникнат. Трябва да ги откъснете, когато започнат да се появяват. Или можем да подготвим друга саксия с пръст и когато първата цъфти, ще пуснем семената на цветята в почвата и ще имаме магданоз на следващата година във втората саксия.

6. Ако живеете в регион със студен климат, трябва да се уверите, че вашите магданозени растения няма да паднат от слана или че ниските температури ги засягат пряко, тъй като те не понасят добре студа.

7. За да започнете да прибирате реколтата от магданоз, ще са необходими около 3 месеца за зимните култури и приблизително 2 месеца за летните култури. Въпреки че можем да отрежем толкова стъбла магданоз, колкото са ни необходими през целия ден, препоръчително е да го събираме сутрин, преди растението да започне да усеща ефекта от топлината.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *