Неподозираните свойства на това масло за нашето здраве и здравето на нашите стави

Прегледи: 992
4.8/5 (20 гласа)

Основни приложения на масло от цитронела

Маслото от цитронела има много приложения в ежедневието ви.

Аналгетик. Можете да нанесете няколко капки масло от цитронела или можете да смесите няколко капки с вода или растително масло и да нанесете върху засегнатата област. Ще ви помогне да намалите болката, тъй като действа като естествен аналгетик и следователно, ако имате болка в някоя област на тялото, тя ще бъде облекчена благодарение на тези свойства. Също така, ако имате рани или ужилвания, ефектът му ще дезинфекцира мястото и ще облекчи болката. Същото се случва, ако имате болки в ставите или мускулите, само като нанесете няколко капки от това масло в областта, която ще лекувате, ще получите незабавно облекчение.

Противовъзпалително. Той е идеален за успокояване на вътрешни възпаления. За да направите това, просто трябва да го вдишате и ще забележите как болката и възпалението се облекчават. Добър начин за използване е чрез дифузер за етерично масло. Цитронелата действа като противовъзпалително и следователно ще намали подуването във всяка област на тялото, постигайки почти незабавно облекчение. Това предимство е идеално за облекчаване на заболявания, свързани с храносмилателната система, ставите и др.

Едно от основните предимства, които маслото от цитронела може да ни донесе, е свързано със здравето на ставите, тъй като, както посочихме, това масло има противовъзпалителни и аналгетични свойства, две перфектни приложения за лечение на състояния като тендинит, артрит или остеоартрит.

За да се възползвате от тези предимства, ще бъде достатъчно да нанесете това масло локално върху ставите и да го оставите да действа 20 минути. Трябва да покрием споменатото масло с марля, така че да проникне в тялото и по този начин да накараме подуването да спадне и болката, причинена от споменатите състояния, да се успокои.

Депуративен. Маслото от цитронела е естествен детоксикатор, следователно е идеално да помогне за елиминирането на токсините и допълнителните мазнини от тялото ви.

Диуретик. Друго от свойствата и приложенията на цитронела се оценява като естествен диуретик. Сътрудничи на бъбречната система, като насърчава производството на урина.

Подобрява настроението. Всички цитрусови плодове, съдържащи се в маслото от цитронела, стимулират нервната система. Следователно, той е идеален за вдъхване на жизненост, радост и благополучие.

Препарат против насекоми. Това е може би най-разпространената употреба на цитронела. В този случай препоръчваме да закупите 100% чисто и натурално етерично масло от цитронела. Освен това не забравяйте, че ако бъдете ужилени, можете да го използвате и като противовъзпалително средство.

Лечение на инфекции. Друга употреба на масло от цитронела е свързана с неговите противогъбични, антимикробни и антисептични свойства. Следователно можете да го използвате, за да предотвратите развитието на определени инфекции.

Свойства на цитронела

1. Етерично масло

В допълнение към всички употреби, споменати по-горе, маслото от цитронела е много полезно за лечение на определени проблеми при млада кожа. Някои от най-често срещаните са хипер изпотяване, излишно омазняване и акне. Неговите антисептични, дезодориращи, бактерицидни и тонизиращи свойства го правят идеален за тези ситуации. Но можете също да го използвате, за да възстановите напуканите от студа устни.

2. Аромат

Стимулиращият аромат, който излъчва, подобно на други растения (розмарин, жасмин, лавандула, ванилия…), го прави полезен като антидепресант. Но също така е идеален в случай на стрес или умора. От друга страна, ако предпочитате да го използвате за ароматерапия, можете да добавите няколко капки от това масло към овлажнител или изпарител и да оставите околната среда да се насити с неговия аромат.

3. Свойства за кожата

Неговите антисептични и освежаващи свойства го правят перфектен за използване, когато трябва да дезинфекцирате, омекотите или освежите кожата. В допълнение, дезодориращото му действие ще ви позволи да го използвате като такъв. Смесете 2-3 капки етерично масло от цитронела с друго растително масло, което служи като основа (зехтин, жожоба, кокос…) и ще имате готов домашен натурален дезодорант.

4. Отблъсква домашните паразити

Благодарение на свойствата си на бактерицидно и антисептично средство, можете да го използвате, за да изплашите паразитите от вашите домашни любимци. Можете да разнесете няколко или три капки около врата си. Това е много ефективен убиец на бълхи, но винаги ще трябва да бъдете предпазливи и да обръщате внимание на вашите домашни любимци.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *