Това растение е дар от природата! Мнозина не знаят за лечебните ползи, които има за нашето тяло

Това растение е дар от природата! Мнозина не знаят за лечебните ползи, които има за нашето тяло
Прегледи: 528
5/5 (12 гласа)

От стотици години свойствата на растенията се използват за облекчаване на различни човешки болки. Всъщност има много хора, които предпочитат първо да прибегнат до този вид билки, вместо към лекарства, тъй като тяхната ефективност може да е същата, но тялото ни ще ги усвои по-добре в повечето случаи.

Най-разпространеният начин за прием на тези билки е под формата на запарки или чайове. Докато хидратират тялото ни, тези напитки ще помогнат на тялото ни да се противопостави на някои често срещани болки на ежедневна база и ще дадат тласък на метаболизма ни при загуба на тегло.

Повечето от тях могат да бъдат закупени във всеки супермаркет или билкарница на много достъпна цена. Има голямо разнообразие от инфузии и всяка от тях ще ни даде нещо различно.

Ангелика, лечебна пищялка, действие и приложение на билката


Може да ви интересува

Една от тях е запарката от ангелика, известна в науката под името Angelica Archangelica. Това е лечебно растение, което принадлежи към семейство Сенникоцветни, известно още като ангелска трева и е родом от Европа. Той е газогонно, отхрачващо, диуретично, спазмолитично, стимулиращо и много ефективно стомашно тонизиращо средство. Това са някои от свойствата му:

  • Облекчава болките в стомаха

Тъй като е богато на етерични масла с газогонни свойства, е полезно за нас, ако страдаме от газове или чревни спазми, както и за прогонване на газове. Ако се приема след тежки хранения, това ще помогне значително да намали киселините и рефлукса.

  • Стимулира апетита

Ангеликата също е много ефективна като тоник за стимулиране на апетита поради храносмилателните свойства, които това растение притежава. Дори е ефективен в случаите, когато има анорексия нервоза. Важно е да се приема поне час преди хранене, за да подейства и да събуди апетита.

  • Борба с цистита
Може да ви интересува:  Риган - за какво помага

Тъй като е растение с диуретични свойства, то е ефективно и при случаи на цистит, тъй като действа и като уринарен антисептик. Следователно може да се използва и в случаите, когато има инфекция на урината.

  • Противовъзпалително

Неговата ефективност също е доказана за лечение и облекчаване на случаи на ревматично възпаление, както и случаи на артрит. Трябва да се приема с повишено внимание, ако знаете, че има възпаление, тъй като ако се приема в повече, може да ни навреди.

  • Помага за възстановяване на черния дроб

Ангеликата действа пречистващо, противовъзпалително, спазмолитично и аналгетично. Помага за възстановяване на черния дроб след храносмилателни претоварвания. Използва се за мигрена, причинена от проблеми с черния дроб или храносмилането.

Начин на употреба

Използва се коренът и, макар и по-малко, листата и плодовете. Приема се главно като отвара, но може да се намери и в тинктура, течен екстракт и прахове. Етеричното масло може да бъде невротоксично.

Как да го приготвите запарка от ангелика

За приготвянето на запарката от ангелика са ни необходими една чаена лъжичка листа от ангелика и чаша минерална вода .Водата се слага в тенджера и се кипва. След като започне да кипи, добавете ангеликата и оставете да ври 2 минути.

Отстраняваме от котлона, захлупваме запарката и оставяме да престои 15 минути. Откриваме запарката, прецеждаме и като се затопли може да я пием. Ако предпочитате малко сладост, можем да добавим чаена лъжичка мед или кафява тръстикова захар или пълноценна захар.

Пием по една чаша на ден в продължение на 15 дни, след това правим почивка от 15 дни.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *