Мазен черен дроб: лечебната билка, която помага за намаляване на мазнините

Прегледи: 1 365
4.8/5 (21 гласа)

Хората със заседнал начин на живот и нездравословен сън могат да развият мастна чернодробна болест. Черният дроб е един от органите, които могат да бъдат най-засегнати от лошите навици на живот. Това означава, че прекомерната употреба на алкохолни напитки, лошата диета или лошият сън могат да причинят увреждане на черния дроб, известно като цироза, което понякога става хронично.

Трябва да се отбележи, че мастното чернодробно заболяване е основното хронично чернодробно заболяване в световен мащаб и засяга една четвърт от възрастното население. Освен това този тип чернодробна патология се благоприятства от метаболитни нарушения, като затлъстяване и диабет тип 2.

Лечебни свойства на белия трън за здравето на черния дроб

Белият трън е идеален за защита на черния дроб и подпомагане на регенерирането му. Това свойство се дължи главно на високото му съдържание на силимарин, флавоноид, най-важният компонент, който се извлича от семената му, събрани от зрелите му плодове, след като растението започне да изсъхва. В допълнение, други активни съставки на това растение са: таксифолин, който е друг флавоноид, линолова, олеинова и палмитинова киселина, слуз, протеини и тирамин.

Запарка от бял трън

Белият трън е растение с големи, бодливи листа. Основната му активна съставка е силимарин, на който се приписват антиоксидантни свойства, той  защитава черния дроб и го регенерира. Използват се само семената му.

Съставки

1 супена лъжица семена от бял трън
1 чаша вода

Начин на приготвяне

В тенджера кипнете водата и добавете белия трън, варете за 5 минути. След това го оставете да изстине, прецедете и изпийте. Препоръчва се да се пие всеки ден сутрин в продължение на две седмици.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *