Свойства и ползи от тази домашна рецепта за косата

Свойства и ползи от тази домашна рецепта за косата
Прегледи: 3 044
4.9/5 (11 гласа)

В момента водата с розмарин е един от най-популярните естествени продукти, които съществуват, тъй като нейните хранителни вещества осигуряват невероятни ползи за кожата, но преди всичко за косата.

За какво се използва розмаринът в косата?

Ползите от розмарина за косата са многобройни, нещо, което се дължи главно на високото му съдържание на основни хранителни вещества, антиоксиданти и ревитализатори. Ето и някои от ползите на водата от розмарин върху косата ви:

  • Предотвратява побеляването на косата:

Розмаринът за побеляване на косата е едно от най-добрите естествени средства за защита. Това е така, защото неговата стимулираща функция благоприятства циркулацията на хранителни вещества през космените фоликули, като по този начин помага за обръщане и предотвратяване на първите сиви коси.

  • Спира косопада:

Може да ви интересува

Друго от свойствата на розмарина за косата е, че той може да укрепи крехката коса и да й помогне да стане по-гъста и следователно по-здрава.

  • Стимулира скалпа:

Розмаринът е ефективен стимулант за коса, който освен че подобрява текстурата на косата, придава блясък, мекота и обем на скучната и безжизнена коса.

  • Регулира излишния себум:

Розмаринът действа и като регулатор на излишния себум върху скалпа, като по този начин помага за предотвратяване на омазняването на косата и сух и раздразнен скалп.

  • Той е естествена боя:
Може да ви интересува:  Чаят, който предотвратява стареенето и защитава сърцето

Поради високото си съдържание на пигмент, розмариновата вода е идеална като естествена боя за кестенява и тъмна коса, тъй като напълно покрива сивата и бяла коса.

Как да си приготвим вода от розмарин?

Съставки

300 г пресен розмарин
500 мл вода

Начин на приготвяне и използване

Оставете водата да заври и когато заври, добавете розмарина. Намалете котлона и оставете розмарина да ври 20 минути.  Оставете водата с розмарин да се охлади и я прецедете, за да отделите листата от розмарин.

Трябва да нанасяте вода с розмарин всеки път, когато миете косата си, след като използвате и изплакнете обичайния си шампоан.

Напръскайте цялата си коса с вода от розмарин и масажирайте скалпа си в продължение на две минути. За да бъде лечението ефективно, трябва да повторите този процес в продължение на две седмици.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *