4 ползи за здравето на един от най-популярните природни и домашни лекове

4 ползи за здравето на един от най-популярните природни и домашни лекове
Прегледи: 760
4.7/5 (14 гласа)

Водата с лимон и мед е едно от най-популярните природни и домашни средства, тъй като се използва от много векове заради многобройните си ползи и приложения, особено в областта на здравето. И това е, че и лимонът, и медът имат множество свойства и ползи, които надхвърлят загубата на тегло или ползите им за лечение на заболявания на дихателните пътища.

Свойства и ползи от вода с лимон и мед

Медът е богат е на минерали като калций, мед, желязо, магнезий, цинк, манган, калий и фосфор, както и витамини от група B, витамини C, D и E. Освен това има антиоксиданти и аминокиселини като лимонена киселина или оцетна киселина..

Лимонът е богат е на витамин С и тези от група В, както и на антиоксиданти и минерали като калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. Освен това съдържа натрий и флуор.


Може да ви интересува

Двете съставки, взети заедно – с малко вода за по-лесен и гладък прием, са полезни за:

  • Отслабване

Тази комбинация е отличен обезмаслител, помагащ на мазнините да се разтварят и разграждат по-лесно в тялото, за да бъдат използвани или изхвърлени. Това преди всичко се постига от действието на лимона, който е много пречистващ.

  • Облекчава болката

Водата с лимон и мед също помага за намаляване на болките в ставите. Тоест всеки, който е свързан със заболявания като артрит, ревматизъм или мускулна скованост, наред с други. Ключът е, че тези храни помагат за намаляване на възпалението в тъканите, в които инфекциозните агенти, причиняващи болка, се натрупват и се борят по-лесно, тъй като тези две храни насърчават повишена защита. Освен това медът има антибиотична сила.

  • Укрепва защитните сили

Друго от предимствата на водата с лимон е укрепването на защитните сили и като цяло на имунната система поради големия принос, който двете храни имат на витамини, минерали или ензими, наред с други хранителни вещества. Това прави тялото по-подготвено да се справи с различни патологии, особено тези от инфекциозен тип – вируси и бактерии – и тези, които засягат главно дихателната система. Също така е полезна комбинация за борба и профилактика на цистит.

  • Успокоява храносмилателната система
Може да ви интересува:  Рецептата на свекърва ми за прочистване на кръвта

Антисептичното действие на лимона и меда улеснява борбата с киселинността на стомаха, както и с други стомашни неразположения, тъй като храната се разгражда по-лесно по време на храносмилането, което от своя страна благоприятства по-доброто усвояване на хранителните вещества. Чревният транзит също се улеснява от това облекчаване на храносмилането и пречистващата сила за елиминиране на токсините.

Как да пием вода с лимон и мед

Препоръчителното количество е чаша вода дневно, като трябва да я напълните между трите съставки. По-добре е да избягвате добавянето на захар, тъй като ние вече добавяме мед и можете да му придадете повече вкус с канела, например.

Най-добре е тази напитка да се приема веднъж на ден, сутрин преди закуска. 

Начин на приготвяне

Изстискайте половин лимон и изсипете съдържанието му в чаша вода.
Добавете чаена лъжичка мед към чаша вода (по-добре е екологичен или органичен).
Сложете вода да заври.
Добавете врящата вода към чашата с лимона и меда.
Разбъркайте добре и изчакайте малко да изстине, за да го пиете на удобна температура, въпреки че винаги е за предпочитане да го пиете малко топъл или малко горещ, като чай или кафе.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *