Моринга – билка с много ползи за здравето!

Прегледи: 335
5/5 (2 гласа)

Морингата е вид дърво, което расте в тропически и субтропичен климат. Той е маслодаен, принадлежащ към северната част на Индия, расте в екстремни условия на липса на вода, поради което се използва широко от жителите на много сухи райони, където има недостиг на зеленчуци.

Това растение има високи хранителни качества, което го прави много подходящо за хора с хранителни дефицити, спортисти или за отслабване, тъй като практически няма калории. Може да бъде много полезно и в рамките на здравословна и балансирана диета с ниско съдържание на мазнини.

Морингата съдържа хранителни вещества като калций, фосфор, желязо, витамин А и йод, което спомага за ускоряване на метаболизма, намалява тревожността за храната и има енергизиращ ефект.

Морингата е много полезна за отслабване поради ниското си съдържание на мазнини и калории. Това е много универсална храна, от която можете да се възползвате от множество елементи като плодовете, листата и корените. Освен това е много питателна, което я прави много подходяща за диети за отслабване, тъй като е много пълноценна храна.

Това растение ускорява метаболизма, което помага на процеса на отслабване, тъй като хранителните вещества се метаболизират по-бързо и произведената енергия трябва да изгаря повече мазнини, дори в покой, като по този начин помага за загуба на тегло.

Как да приемаме моринга

Много разпространен начин за приемане на моринга е под формата на запарка. Можете да намерите листа от моринга в билкари. Препоръчително е да купувате пресни листа, въпреки че е вярно, че е много по-сложно. Ако не успеете, изберете сушени листа от моринга и ги загрейте с вряла вода за няколко минути, оставете ги да се запарят и сервирайте горещи. Ще получите много питателен чай, който можете да приемате в средата на сутринта или в средата на следобед, например.

Морингата има приятен вкус, така че можем да го приготвим сурово в салати, на пара като гарнитура към риба или месо или самостоятелно и подправено както желаем. Корените също могат да се ядат, те са подобни на морковите, но с пикантна нотка. От моринга можем да ядем и плодовете, вид шушулки, подобни на боб, от които се извличат семената, чийто вкус е подобен на нахут.

Друг начин за прием на моринга без съмнение са хранителните добавки, продавани в специализираните магазини. Въпреки че не е най-препоръчителното, тъй като съдържат голям брой допълнителни химични компоненти, това е най-удобният начин за консумация.

Това е единствената растителна храна, която съдържа всичките девет основни аминокиселини за хората и осемнадесет от двадесетте аминокиселини, необходими на тялото. По този начин това е една от известните храни, които могат да осигурят на тялото най-много хранителни вещества. Това, заедно с ниското съдържание на калории и мазнини, го прави изключителен продукт за диети за отслабване, при които някои храни с основни хранителни вещества за правилното функциониране на тялото са драстично намалени.

Редовната консумация на моринга е отлично средство за отслабване чрез храна с голям принос на хранителни вещества. Заедно със здравословна диета и практикуване на физически упражнения можете да отслабнете за кратко време. Във всеки случай никога не трябва да замествате моринга с добра балансирана диета или да практикувате гладуване. Винаги помнете, че строгите диети не са препоръчителни и могат да навредят на вашето здраве.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *