6 невероятни ползи за здравето от зеления чай

Прегледи: 393
4.4/5 (7 гласа)

Зеленият чай е една от най-популярните инфузии в света не само заради вкуса си, но и заради многобройните ползи, които носи на тялото ни и които вече са го направили известен. На Изток се консумира често от стотици години, като е една от най-добре пазените тайни на азиатското дълголетие и това е, че в страни като Китай е обичайно да се приемат 3 чаши на ден.

Зеленият чай е напитка, пълна с ползи, но за да ги получите е важно да го консумирате редовно, по този начин неговите ефекти могат да бъдат използвани и подобрени от нашето тяло ефективно. Препоръчително е да пиете 3 чаши зелен чай на ден, но в някои случаи тази инфузия е противопоказана, така че не се препоръчва да я пиете, ако:

  • Вие сте бременна или кърмите.
  • Ако страдате от анемия или остеопороза, тъй като редовният му прием в моменти, близки до храната, може да попречи на усвояването на желязо и калций.
  • Имате безсъние, тревожност, тахикардия или нервни проблеми, тъй като зеленият чай е мощен стимулант.
  • Имате стомашни проблеми като раздразнено дебело черво, язви и гастрит, тъй като това може да увеличи симптомите.

Ползи за здравето от зеления чай

1. Едно от най-известните предимства на зеления чай са неговите антиоксидантни свойства, които помагат за ефективното предотвратяване на образуването на свободни радикали, отговорни за преждевременното стареене на клетките и кожата и заболявания като рак. Следователно, той е идентифициран като голям съюзник за младостта и здравето, поради което културите, които са го включили в диетата си от векове, също имат по-дълголетие.

Зеленият чай, добавен към други антиоксидантни храни, значително благоприятства доброто състояние на кожата и предпазването от рак.

2. Зеленият чай е чудесен диуретик, който помага за предотвратяване на задържането на течности, което ни кара да изглеждаме по-малко подути. Поради тази причина зеленият чай е отлична алтернатива за премахване на токсините и поддържане на тялото ни много по-здраво, като също така намалява възпалението в проблемни зони като корема.

3. Едно от най-популярните предимства на зеления чай е способността му да ни помага да отслабнем. Това, което се случва е, че тази инфузия помага за намаляване на мазнините, натрупани в черния дроб, както и високи нива на триглицериди и холестерол, което от своя страна е от полза за нашата фигура.

Но това свойство не трябва да се тълкува погрешно, зеленият чай не е чудодейно лекарство или заместител на добрата диета за отслабване, той помага в процеса само когато се храним здравословно и извършваме честа физическа активност.

 

4. Благодарение на съдържанието на кофеин, зеленият чай е отлична възможност да ни държи бдителни и фокусирани върху дейностите ни, като значително подобрява енергийните ни нива. Смята се също, че тази напитка може да стимулира паметта, като я подобрява, всичко това се дължи на съдържанието на епигалокатехин галат, поради което е добър вариант да се пие вместо кафе, без да се губят онези дози дневна енергия, от които се нуждаем.

5. Едно предимство на зеления чай, което трябва да се отбележи, е, че той е фантастично почистващо средство за тялото. През зимата ни помага да се стоплим и да утолим глада, като ни хидратира, докато през лятото можем да го консумираме студен и да утолим жаждата си, докато се наслаждаваме на ползите от него.

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, той активно елиминира токсините от тялото ни, което ни помага да имаме много по-здраво тяло.

6. Зеленият чай работи като чудесен съюзник за здравето. Намалява наличието на акне и черни точки благодарение на своята антибактериална и противовъзпалителна сила. Компресите със зелен чай са идеални за подобряване на външния вид на пъпки и естествено лечение на леко акне.
Намалява тъмните кръгове и торбичките под очите, тъй като стимулира кръвообращението и се бори с възпалението.
Лекува псориазис и екзема, тъй като стимулира намаляването на възпалението на кожата.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *