Прополис: какво представлява, свойства и ползи

Прегледи: 360
4.4/5 (7 гласа)

Какво е прополис

Прополисът е субстанция, която пчелите създават с дървесни смоли, восък и етерични масла, за да запечатат кошерите си и да ги предпазят от вируси, бактерии и като цяло отвън. По този начин те поддържат кошерите си дезинфекцирани. С тези естествени свойства на прополиса не е изненадващо, че пчелите не са единствените, които се възползват от тях, но и че хората също са открили в прополиса естествено лекарство с големи ползи за нашето тяло както вътрешно, така и външно.

Неговият цвят и химичен състав варират в зависимост от растителния вид, от който пчелите вземат смолата, географското местоположение, сезона на реколтата и преобладаващия климат. Прополисът съдържа смоли и балсами, пчелен восък, етерични или летливи масла, цветен прашец и други органични и минерални материали.

Свойства на прополиса

  • антисептични
  • противовъзпалителни
  • антиоксидантни
  • антибактериални
  • противогъбични
  • противоязвени

Ползите от прополиса

Помага в борбата с бактериите и гъбичките: Благодарение на своите антимикробни и противогъбични свойства, прополисът помага в борбата с бактериите и гъбичките и други вредни микроорганизми. Може да се използва за профилактика и лечение на инфекции на дихателните пътища, орални и кожни инфекции.

Действа противовъзпалително: прополисът има противовъзпалителни свойства благодарение на своите компоненти като флавоноиди, фенолни киселини, терпеноиди и мастни киселини, които могат да модулират възпалителния отговор и да облекчат мускулната болка и артрита.

Стимулира имунната система: прополисът укрепва имунната система, като повишава способността на организма да се защитава срещу определени заболявания. Това е така, защото стимулира производството на клетки, отговорни за защитата на тялото, като макрофаги и лимфоцити.

Защитава тялото от свободните радикали: прополисът съдържа антиоксидантни съединения, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали, вещества, които допринасят за стареенето и появата на хронични заболявания.

Подпомага заздравяването на рани: Прополисът стимулира процеса на зарастване на рани поради състава си от флавоноиди, фенолни съединения, терпени и ензими. По същия начин намалява активността на свободните радикали, присъстващи в раната, стимулирайки заздравяването.

Подпомага грижата за кожата: Прополисът се използва в дерматологични продукти като кремове и мехлеми за грижа за кожата. Те се основават на неговите антиалергични, противовъзпалителни, антимикробни свойства и способността му да синтезира колаген.

Как да приемаме прополис

Чист прополис: Въпреки че естественият прополис не се яде в чист вид, можете да го купите в магазин и да вземете малко парче, да го дъвчете или смучете. Друг вариант е да си направите домашни извлеци от него.

Течен прополис: течният прополис може да бъде закупен в природни магазини или чрез интернет. По принцип се препоръчва да се разреждат определен брой капки прополис в чаша топла вода или в запарка.

Капсули с прополис: Капсулите с прополис съдържат прополис под формата на прах. За препоръчителната дозировка трябва внимателно да прочетете листовката.

Таблетки с прополис: Подобно на капсулите, таблетките с прополис съдържат прополис под формата на пресован прах. За да ги приемате правилно, ви препоръчваме да следвате инструкциите на производителя относно дозата и честотата.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *