Лайка – какви са лечебните свойства и приложенията на тази билка?

Прегледи: 360
5/5 (21 гласа)

Лайката е билка, която има различни разновидности, сред които две от тях съдържат отлични лечебни свойства за подобряване на здравето на тялото ни на различни нива. Инфузиите на това растение се използват по целия свят, както за напитка, така и за нанасяне върху кожата, косата и дори за изплакване на устата.

Лечебни свойства на лайката

  • Свойства на лайка за храносмилателната система

Най-известните и изключителни лечебни свойства на лайката са свързани с облекчаването на всяко състояние на органите на храносмилателната система и това е, че тя има храносмилателни, газогонни, спазмолитични и хепатобилиарни свойства.

  • Седативни и релаксиращи свойства

Приемането на запарка от лайка е много полезно за тези, които страдат от нервност и безсъние. Неговите седативни свойства са леки, но помагат за облекчаване на някои от симптомите, причинени от депресия или стрес, като главоболие, сърцебиене и др.

  • Намалете холестерола

Друго от лечебните свойства на лайката е, че помага за понижаване на високите нива на холестерол, тъй като чрез съдържанието на витамин холин благоприятства елиминирането на мазнините от кръвта. Поради тази причина на хората с проблеми с холестерола се препоръчва да пият най-малко 2 чаши от тази инфузия на ден, за да го регулират и доведат до нормалните нива на холестерола.

  • Помага за облекчаване на менструални болки

Лайката е добро лечебно растение за лечение на някои здравословни проблеми при жените. И това е, че благодарение на своите еменагогични, спазмолитични и седативни свойства, той е идеален за облекчаване на менструални болки, както и спазми, които могат да възникнат в дните преди менструация. Благоприятства протичането на менструацията и има естрогенно действие, т.е. спомага за регулиране на цикъла при нередности.

  • Противовъзпалителни и антисептични свойства

Благодарение на своите противовъзпалителни и антисептични свойства, лайката е много добра билка за лечение на очни състояния или заболявания, като конюнктивит, ечемик, уморени очи, късогледство, сухота в очите, ечемик и др.
Лайката има множество антисептични и противовъзпалителни компоненти, както и кафеена и линолова киселина, които действат като инхибитори на алдозоредуктазата, който е ензим, който в излишък може да причини различни телесни увреждания, особено здравето на очите.

Как се приготвя чай от лайка

Стъпките, които трябва да следвате, за да направите инфузия от лайка, са следните:

В тенджера налейте 1 чаша вода. Оставете водата да заври и точно когато достигне точката на кипене, отстранете от огъня.
Добавете 1 супена лъжица изсушени цветове от лайка, покрийте и оставете да престои около 5 минути.
След това време прецедете запарката от лайка и тя ще бъде готова за пиене или за използване като натурален лек.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *