Това са многобройните лечебни свойства на цикорията

Това са многобройните лечебни свойства на цикорията
Прегледи: 833
5/5 (23 гласа)

Цикория е растение с богата история като лечебно средство. Използва се от хиляди години, както в аюрведическата медицина, така и в западното билколечение.

Лечебни ползи на цикорията

Подпомага храносмилателната система: цикорията стимулира функциите на черния дроб и жлъчния мехур, помага за възстановяване на последиците от хепатит и хранително отравяне. Позволява по-добро усвояване на хранителните вещества и помага за възстановяване на апетита при някои апатични пациенти.

Укрепва имунната система: поради своите антимикробни, противогъбични, антиалергични и антиоксидантни свойства, цикорията помага за укрепване на имунната система и намалява вероятността от заразяване с определени заболявания.


Може да ви интересува

Подпомага пикочната система: цикорията помага за елиминирането на токсините от пикочните пътища, тъй като стимулира производството на урина и се използва за лечение на цистит, уретрит и инфекции на пикочните пътища.

Може да ви интересува:  Чаят, който регулира кръвното налягане

Допринася за здравето на кожата: цикорията може да се използва като пластир, гъсто лечебно вещество, което може да успокои кожни раздразнения или рани.

Как да си направим чай от цикория

Съставки

Листа от цикория – 2 чаени лъжици

Вряла вода – 250 мл

Начин на приготвяне

Листата от цикория се добавят към врящата вода, оставят се да престоят и след това се прецеждат. За вкус може да се добави черен или зелен чай. Препоръчва се да се пие по една чаша на ден.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *