Лечебни свойства и приложение на белия бъз

Прегледи: 404
5/5 (20 гласа)

Белият бъз има много лечебни свойства и ползи. Това е растение, чиито листа и стъбла могат да се използват за лечение на различни видове заболявания, но лечебните и хранителни свойства на неговите плодове също са много забележителни.

Лечебни свойства на белия бъз

  • Има антиоксидантни свойства

Това растение е много антиоксидантно. Преди всичко се откроява приносът на флавоноидите в бъза, които са в състояние да предотвратят увреждането на клетките. Тези вещества предотвратяват окисляването, причинено от свободните радикали, които състаряват клетките на човешкото тяло и могат да доведат до появата на заболявания.

  • Подобрява чревния транзит

Бъзът съдържа много фибри, така че подобрява чревния транзит.

  • Укрепва защитните сили

Имунната система също е благоприятна благодарение на фитохимичните вещества на бъза. Това растение позволява на защитните сили на тялото да имат различни ресурси за борба с външни заплахи за тялото. По този начин има повече устойчивост срещу патологии, причинени от бактерии, вируси и други опортюнистични организми.

  • Бори се с настинки и грип

Бъзът има добър антиоксидантен и антивирусен капацитет за борба с настинки и грип. Симптоми като треска, главоболие или запушен нос изглежда се подобряват, което води до едно от най-забележителните свойства на бъза.

  • Грижи се за кожата

Бъзът предотвратява и появата на кожни заболявания. Благодарение на някои от веществата, които съдържа, като флавоноиди или витамин А, той предотвратява появата на бръчки и петна. Освен това позволява на кожата да не губи влага и е мека и гладка, което й позволява да бъде по-здрава като цяло. Това е едно от свойствата и ползите на бъза, който намира широко приложение в козметичната индустрия.

Запарката от цветовете на бъза се използва при простудни заболявания, за облекчаване на дишането при бронхит, кашлица и грип, както и за вода за уста при язви и болки в гърлото.

Освен това с цветовете на бъза можете да получите бъзова вода, която се отличава със своите антисептични и стягащи свойства и се е използвала за почистване и грижа за кожата. Цветовете от бъз се препоръчват за успокояване на обриви и раздразнения и за поддържане на кожата бяла и без петна. Той се използва в козметиката като средство за лосиони за очи и кожа.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *