6 ползи от добавянето на соя към вашата диета

Прегледи: 178
5/5 (16 гласа)

Соята има много предимства, свързани с високото съдържание на хранителни вещества. Соевите зърна са известни източници на протеини и здравословни мазнини. Също така имат високо съдържание на изофлавони и положителното им въздействие върху здравето, тъй като се свързват с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, рак на гърдата и простатата и намаляване на горещите вълни при менопауза, наред с други.

Лечебни свойства на соята

Понижава холестерола

Едно от предимствата на соята е намаляването на холестерола в кръвта благодарение на хидролизирания протеин, който съдържа това бобово растение. Този вид протеин действа директно в черния дроб, като спира производството на холестерол и намалява съхранението му.

Облекчава симптомите на менопаузата

Соята също така се състои от изофлавони, вид хранително вещество, което повишава минералното съдържание на женските кости по време на менопаузалния период. С това увеличаване на минералите соята предотвратява възможността да страдате от остеопороза.

Увеличава концентрацията

Алфа-линоленовата мастна киселина е от съществено значение за развитието на мозъчните клетки по време на бременност. Соята съдържа 8% от тази мастна киселина. Друг компонент на соята е фосфатидилхолинът, витамин, който помага при загуба на памет и внимание.

Предотвратява проблеми с простатата

Един от основните здравословни проблеми при мъжете е уголемяването на простатата, състояние, което се увеличава с годините и причинява затруднения при уриниране, както и ежедневен дискомфорт. 

Богат на витамини и минерали

Друго от предимствата на соята е нейното високо съдържание на витамини: в естествената си форма соята съдържа витамини B1, B2 и B5; ако се приема под формата на масло, съдържа също витамини А и Е.

Добри мазнини и много протеини

Соята осигурява 2 пъти повече протеин от месото и 9 повече от млякото. Соевите протеини имат висока биологична стойност, тъй като не съдържат толкова наситени мазнини, колкото протеините от животински произход.

Мазнините, които съдържа соята, имат благоприятен ефект върху нашето здраве, тъй като този зеленчук е богат на полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които спомагат за балансирането на нашите наситени мазнини.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *