Риган – за какво помага

Риган – за какво помага
Прегледи: 435
5/5 (17 гласа)

Риганът се използва в традиционната медицина от векове. Древните гърци и римляни са вярвали, че има лечебни свойства и са го използвали за лечение на различни заболявания, включително респираторни проблеми, стомашни проблеми и дори инфекции. Използван е от древните египтяни и римляни заради лечебните си свойства.

Риганът съдържа фибри, желязо, манган, витамин Е, желязо, калций, омега мастни киселини, манган, както и е богат източник на витамин К. 

Лечебни свойства на ригана

Антибактериално


Може да ви интересува

Риганът е добър съюзник срещу активността на микробите. Маслото от риган например е мощно антимикробно средство, тъй като съдържа основно съединение, наречено карвакол. Карвакролът има силна антимикробна активност срещу различни бактерии и гъбички, включително някои, които са резистентни на антибиотици.

Противовъзпалително

Риганът съдържа активната съставка бета-кариофилин (E-BCP) – която може да бъде полезна срещу заболявания като остеопороза и артериосклероза.

Има много хранителни вещества

100 г риган съдържат 159% от дневния ви прием на калций и 204% от дневния ви прием на желязо. Освен това съдържа 4 пъти повече антиоксиданти от боровинките, 42 пъти повече от ябълките и 12 пъти повече от портокалите.

Може да ви интересува:  Масло чудо, което премахва болките в гърба завинаги!

Съдържа различни антиоксиданти

Риганът също така съдържа няколко антиоксиданта, включително розмаринова киселина и тимол. Тези видове молекули помагат за защитата на тялото от оксидативен стрес, който може да доведе до хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания. Доказано е, че риганът има мощна антиоксидантна активност, което го прави потенциално ценен инструмент за превенция и лечение на тези състояния.

Други заболявания и неразположения

Риганът може да се използва за лечение на стомашно-чревни разстройства, менструални спазми, болки в ушите, бронхит, мускулни болки, зъбобол, алергии, умора, главоболие и заболявания на пикочните пътища. Може да се прилага и локално за лечение на редица кожни заболявания, включително акне и пърхот.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *