Маточина – и нейните лечебни свойства

Прегледи: 1 380
4.7/5 (18 гласа)

Маточината е растение с лечебна употреба за лечение на различни състояния и заболявания, тъй като има редица ползи за човешкия организъм. Това ароматно растение се отличава със свойствата си да се бори с проблеми, свързани с нервите, но има много други предимства, които предлага.

 

Лечебни свойства на маточина

1. Маточината помага за лечение на нервни проблеми, така че може да се използва за лечение на стрес, нервност, тревожност и др. Той е сред най-добрите билкови чайове за успокояване на безпокойство поради факта, че има успокояващи свойства, които ще ни помогнат да се успокоим в ситуации, когато нервите ни са претоварени и ни е трудно да запазим спокойствие.

2. В случаи на лошо храносмилане или тежко храносмилане, маточината е добро средство, тъй като ще помогне за премахване на симптоми като гадене и световъртеж и ще насърчи правилното храносмилане. И това е, че тази лечебна билка има седативни свойства и спазмолитичен ефект, който може да помогне за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

3. Маточината помага при мускулни болки. Действа като мускулен тоник за отпускане на въпросната зона и предотвратяване на крампи и спазми. За тази употреба във водата за вана може да се добави инфузия на маточина.

4. Маточината също служи за насърчаване на изпотяването, факт, който може да бъде много полезен при лечение на трескави състояния, като настинки и оплаквания. По същия начин приемът на маточина може да намали определени болки като цервикална, лумбална или менструална болка.

5. Що се отнася до външната употреба на маточина, възможно е да се използва и за заздравяване на повърхностни рани, тъй като заздравява, както и за облекчаване на ухапвания от насекоми, като директно нанесете сока от маточината върху засегнатата област.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *