Арника – лечебни свойства и приложения

Прегледи: 258
4.5/5 (12 гласа)

Арниката е растение, което е едно от най-разпространените билкови лекарства за облекчаване на възпалителни болки като удари, артрит, тендинит и кожни проблеми.

Лечебни свойства на арника

Арниката има редица свойства, които я правят уникална и й позволяват да лекува определени проблеми, заболявания и дискомфорт, които могат да се появят ежедневно. Може да се каже, че това растение има три основни свойства, които обхващат всичките му ползи и приложения:

Противовъзпалителни свойства: действа върху възпаленията, намалявайки ги. Зоните, засегнати от подутини или отоци, могат да бъдат намалени и облекчени благодарение на това лекарство.
Аналгетични свойства: главоболие, болки в ставите, мускулни болки, наред с други, могат да бъдат лекувани благодарение на това свойство.
Антимикробни свойства: благодарение на лечебната си сила, позволява да действа върху раздразнени, зачервени или сърбящи участъци. Бързото му действие предотвратява активността на бактериите и се грижи за зоната, в която се прилага.

Как да използваме арника?

В зависимост от нуждите, които възникват, или от болките, които се появяват, това лечебно растение може да се използва по един или друг начин. Използваната част от арниката са цветовете, които могат да се използват като чай, тинктура, мехлем или масло за външно приложение. 

Предлагаме ви рецепта как да си направите масло от арника!

Маслото от арника може да се използва за лечение на натъртвания, подутини, навяхвания, мускулни болки, болки в ставите и подути крака, поради своите противовъзпалителни, аналгетични и антикоагулантни свойства.

Съставки

10 г изсушени цветя от арника
100 мл зехтин

Начин на приготвяне

Поставете изсушените цветове от арника и зехтина в чист, сух стъклен буркан с капак. Разбъркайте с дървена лъжица, покрийте буркана и покрийте с алуминиево фолио. Разклатете добре бутилката, за да подпомогнете освобождаването на активните вещества в арниката. Съхранявайте бутилката на проветриво място, далеч от светлина за 30 до 40 дни. След това време прецедете маслото, за да отстраните цветовете на арниката и съхранявайте маслото в чист, сух буркан с капак, покрит с алуминиево фолио. Може да се използва 2 до 3 пъти на ден върху засегнатата област.
Това масло трябва да се използва само върху кожата, никога да не се поглъща.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *