Зехтин: 8 факта, които трябва да знаете за тази широко използвана храна в кухнята

Прегледи: 240
5/5 (7 гласа)

Зехтинът е една от най-популярните храни в средиземноморската кухня, а напоследък и във всяка част на света, където хората, които се грижат за здравето, искат да намалят консумацията на наситени мазнини. И това е, че това е вид здравословна мазнина, която може да ви помогне да бъдете по-здрави.

  1. Това е едно от най-старите масла в света

Зехтинът се използва от хората повече от 4000 години. Смята се, че за първи път е култивиран в района на източното Средиземноморие. Следователно, това е една от основните храни на средиземноморската диета.

  1. Може да се направи с повече от 1000 вида маслини

В света има повече от 1000 вида маслини, но само няколко от тях обикновено се използват за производство на зехтин. Някои от най-известните сортове са Picual, Arbequina, Hojiblanca и Cornicabra.

  1. Преминава през процес на извличане

Традиционният метод на студено пресоване обаче е до голяма степен заменен от модерни техники, които използват машини и центрофугиране за получаване на по-висок добив на масло.

  1. Класифицира се според качеството и производствения процес

Зехтинът се класифицира в различни категории според качеството и процеса на производство. Най-често срещаните категории са екстра върджин, рафиниран зехтин и зехтин от кюспе.

  1. Има много ползи за вашето здраве

Зехтинът екстра върджин, особено висококачественият, е известен със своите ползи за здравето. Той е богат на мононенаситени мастни киселини, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които са свързани със защитата на сърцето, намаляването на риска от някои видове рак и подобряването на здравето на мозъка.

  1. Трябва да се съхранява на хладно и тъмно място

Зехтинът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, далеч от пряка светлина, за да се запази качеството му. Излагането на светлина и топлина може да ускори влошаването му и да намали полезните му свойства.

  1. Маслиновото дърво може да живее векове

Маслиновите дървета са издръжливи дървета, които могат да живеят векове. Тъй като е неразделна част от средиземноморските пейзажи, отглеждането на маслини може също да помогне за предотвратяване на ерозията на почвата и да насърчи биоразнообразието.

  1. Той е основна съставка в средиземноморската кухня

Зехтинът е основна съставка в средиземноморската кухня и се използва в голямо разнообразие от ястия, от салати и дресинги до основни ястия и десерти.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *