Сладък картоф: свойства, ползи и приложения в кухнята

Прегледи: 245
5/5 (25 гласа)

Сладкият картоф е храна, богата на хранителни вещества, консумирана по целия свят и считана от мнозина за идеален заместител на популярните картофи.

Свойства на сладкия картоф

Сладкият картоф е храна с високо енергийно съдържание, тъй като в състава му преобладават въглехидрати и захари, отговорни за сладкия му вкус. В допълнение, сред най-важните микроелементи, които сладките картофи осигуряват на тялото, си струва да се подчертаят минерали като: калий, фосфор и калций, както и основни витамини като витамин A, C, E и витамин B6.

Това разнообразие от хранителни вещества придава на сладките картофи някои от техните най-ценни свойства и характеристики:

Естествен антиоксидант: благодарение на високото съдържание на бета-каротин, заедно с наличието на значителни количества витамини А, С и Е, прави грудката способна да противодейства на действието на свободните радикали и техните негативни ефекти на клетъчно ниво.

Голям засищащ капацитет: не само поради въглехидратите, присъстващи в състава му, но и поради богатството му на фибри, които благоприятстват правилния чревен транзит.

Противовъзпалителни свойства: те се дължат главно на съдържанието на антоцианин (пигменти, отговорни за лилавото оцветяване на някои сортове сладки картофи).

Ползи от сладкия картоф

От неговия състав и неговите ценни свойства произтичат редица ползи за здравето, които правят включването на сладките картофи в балансирана диета като цяло, винаги в умерени количества, успешно. Трябва да се отбележат най-важните предимства:

Антиоксидантните свойства на сладките картофи правят тези грудки отлични съюзници, когато става въпрос за борба с признаците на преждевременно стареене на кожата.
Съдържанието на калций в него означава, че допринасянето за поддържане на костите в добро състояние е едно от предимствата, които предоставят сладките картофи.
Сладките картофи и сладките картофи се грижат за здравето на очите.
Високото му енергийно съдържание го прави особено препоръчителна храна за спортисти.
Сладките картофи благоприятстват правилното функциониране на нервната система и мозъчните процеси.

Приложения на сладките картофи в кухнята

Има много опции, които сладките картофи предлагат в кухнята, както при приготвянето на сладки, така и при солени рецепти. Грудката винаги трябва да се яде предварително сварена, никога сурова, и може да се превърне в перфектен заместител на картофите.


Можем да го приемаме точно както бихме го приемали с картофите, тоест пържени на филийки или на „чипс“, на пара или варени като съставка на всяка яхния. Освен това сладкият картоф е особено вкусен печен, печен или на скара, идеален за консумация самостоятелно, под формата на пюре или като богата гарнитура към месни или рибни ястия.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *