Лечебни свойства и приложение на черния бъз

Прегледи: 12 718
4.9/5 (160 гласа)

Черният или обикновен бъз е дърво, произхождащо от Европа, което принадлежи към семейство Caprifoliaceae. Въпреки че една от частите, които могат да се използват от това дърво, са цветовете, ето какъв е хранителният състав на бъза:

Киселини: Бъзът съдържа основно ябълчена киселина, лимонена киселина и оксалова киселина. В по-малка степен те също осигуряват линолова киселина и линоленова киселина.
Етерично масло от бъз: въпреки че цветята от бъз съдържат по-голям принос, плодовете също имат масла като алфа-терпинеол, бетулин, геранил и бета-амирин.
Витамини: плодовете на това дърво съдържат витамини А, В1, В2, В3, В7 и С.
Минерали: има калий, желязо, калций, натрий, манган, фосфор, магнезий и цинк.
Други хранителни вещества: някои от другите хранителни вещества, които бъзът осигурява, са фибри, фруктоза, глюкоза и флавоноиди (антоцианини и кверцетин).

Лечебни свойства и ползи от бъза

Черният бъз има голямо разнообразие от основни хранителни вещества за здравето. Като следствие от това богатство, плодовете на Sambucus nigra са отлично средство за различни състояния.

Черният бъз помага при хрема, ангина, бронхити, кашлица, простудни заболявания. За лечение на възпаления на пикочните пътища, импотенция, подагра. За бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм. За инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.

Черният бъз предотвратява някои сърдечни заболявания. Плодовете на бъза са храната с най-висока концентрация на кверцетин, флавоноид с мощни кръвоносни свойства, който помага за поддържане както на здравето на артериите, така и на нашата кръвоносна система.
Благодарение на тези свойства, бъзът е една от най-добрите храни за сърцето и може да предотврати заболявания като холестерол, хипертония и атеросклероза.

Намалява задържането на течности. Благодарение на приноса си на калиеви соли, цветята и плодовете от бъз имат отлични диуретични свойства, които благоприятстват елиминирането на токсините и течностите, натрупани в тялото. Благодарение на тази полза, бъзът е отлично средство за някои състояния като подагра и водянка.

Предлагаме Ви една много лесна за приготвяне рецепта с черен бъз, която намалява задържането на течности.

Начин на приготвяне

2 чаени лъжици билка се заливат с 250 мл вряща вода и се оставя похлупена 20 мин. Пие се 3 пъти на ден. Може да се подслажда с пчелен мед.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *