Лавандула: диво растение със страхотни лечебни свойства

Прегледи: 288
5/5 (6 гласа)

Лавандулата е ароматно растение, ендемично за средиземноморския регион, което расте в сухи ливади. У нас има пет различни вида дива лавандула, като на поне три от тях се приписват лечебни свойства.

Лавандуловото цвете е синьо и е събрано в гъсти класове. Цъфти в началото на лятото, като за лечебни цели се берат цъфналите върхове и листа. Лавандулата е много популярна за отглеждане в саксии поради голямата си устойчивост и декоративност.

Букетите от сушени цветя от лавандула се използват от древни времена за парфюмиране на дрехи и стаи, а етеричното масло от лавандула – във вани и масажи, както и днес.

СВОЙСТВА НА ЛАВАНДУЛАТА

В състава на лавандулата откриваме етерично масло, богато на линалол, камфор и цинеол, както и на розмаринова киселина, флавоноиди, фитостероли и танини. Благодарение на този състав му се приписват ползи:

1. Действа успокояващо, намалява нервното напрежение, сърцебиенето, състоянията на тревожност, безсънието и помага за контрол на кръвното налягане.
Приема се като запарка, на капки течен екстракт и като тинктура, разтворена в плодов сок. Есенцията от лавандула, прилагана във вани или при масаж (слепоочия, гръб, рамене) се смята за успокояваща.
2. Действа спазмолитично и леко аналгетично и антиневралгично. Облекчава мигрена, както от нервен, така и от храносмилателен произход, невралгия, мускулни спазми, включително тези, свързани с менструално напрежение, и болки в гърба.
Приема се в запарка, тинктура, а също и във вани с есенция.
3. Облекчава усещането за тежко или бавно храносмилане, бори се с леки хепатобилиарни нарушения и стомашно-чревни спазми, облекчава гаденето и световъртежа.
В тези случаи обикновено се препоръчва под формата на запарка или тинктура (при световъртеж).
4. Действа противовъзпалително, антисептично и умерено диуретично. Показан е при възпаление или инфекция на пикочните пътища, като цистит или уретрит, както и за стимулиране на уринирането.
Приема се като запарка, обикновено в комбинация с други диуретични растения.
5. Външно, като антисептично и лечебно средство, е показано за облекчаване на ушни инфекции, кожни язви, екзема, херпес и копривна треска.
6. И под формата на гаргари за облекчаване на дразнене в гърлото при фарингит и ларингит. Прилагат се запарката, тинктурата и етеричното масло, смесени в растително масло.

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА ЛАВАНДУЛАТА?

Можем да използваме изсушена лавандула в инфузия или да я намерим в течен екстракт, тинктура и капсули. Етеричното масло от лавандула може да се използва орално или локално и в кремове и мехлеми. Лавандулов олеат (лавандула във водна баня със зехтин) също се предлага на пазара.

Лавандулата често се използва за сън: тя е много полезна за успокояване на нервите, пристъпи на паника и безсъние.
Лавандулата е много подходяща за насърчаване на изхвърлянето на газове и борба с подуването на корема и лошия вкус в устата.
Цъфтящите стръкове лавандула се използват като естествени освежители за въздух за освежаване на помещения и отблъскване на насекоми. Лавандулата и лавандулата имат практически същите приложения като лавандулата или лавандулата. С цветните букети от лавандула, смесени с розмарин, арника и камфор, се приготвя много полезен витаминен спирт за лечение на мускулни болки и леки травми, като се прилага при масаж.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.

 


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *