Мащерката, ароматна билка в кухнята и природен лек

Мащерката, ароматна билка в кухнята и природен лек
Прегледи: 2 570
5/5 (40 гласа)

Едно от най-популярните ароматни растения е мащерката, не само заради нейните кулинарни приложения, но и защото това средиземноморско растение има и множество лечебни свойства.

Независимо дали като подправка или инфузия, тази билка помага за подобряване на храносмилателната система, както и има антиоксидантни и антибактериални свойства.

Лечебни свойства и хранителни ползи на мащерката


Може да ви интересува

Мащерката действа антисептично и помага срещу всякакви възпаления по кожата. Заради силния си аромат е предпочитана подправка за боб, яйца, месни и зеленчукови ястия. Винаги когато е възможно предпочитайте прясната пред изсушената билка.

Мащерката съдържа определени етерични масла като тимол, анетол и борнеол, присъстващи много в листата му, които също са отговорни за ароматите. В случая с тимола намираме съюзник на чревната функция, тъй като улеснява храносмилането. По същия начин му се приписват свойства за облекчаване на симптоми в дихателните пътища като грип, бронхит или фарингит.

По този начин мащерката също е мощен диуретик и антиревматик, а когато се консумира прясна, откриваме някои есенциални мастни киселини като олеинова, палмитинова, никотинова и линолова. Логично, като ядете толкова малко мащерка, нейното значение е ниско – но има, има.

Съдържанието на желязо също е забележително, тъй като 1 г прясна мащерка би осигурила 12% от препоръчителното дневно количество от този минерал.

Може да ви интересува:  Ето как да излекувате болките в ставите с лимонова кора

Идеи за използване на мащерка в богати рецепти

Мащерката, един от основните аромати в кухнята, съдържа етерично масло; тимол, с много интензивен мирис и антисептични свойства, който също оставя своя характерен вкус, някои рецепти, в които той може да се открои като никоя друга подправка и сред тези откриваме следното:

  1. Сосове: Ястия, които несъмнено се нуждаят от подправки, за да добавят различен щрих и да завършат ястието, давайте напред и използвайте малко смляна мащерка и му придайте вкус.
  2. Печена риба: Мащерката участва в дълго готвени ястия, така че този вид протеин е идеален за тази тема.
  3. Бъркани яйца: Могат да подобрят вкуса на сухо ястие.
  4. Салати: Особено със зеленчуци или с леща, може да запази тази свежа нотка.
  5. Маринати: Подобно на сосовете, той осигурява вкус и подобрява вкуса на някои храни като домати и зелени домати.

Това са някои идеи, в които можете да използвате мащерка като подправка и да придадете вкус на онези рецепти, които могат да бъдат приготвени от дома с пълен вкус и подправки, след като използвате този вид естествена подправка, която се справя идеално с кухненските задачи.

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства,
бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *