Научете за ползите от липовия чай! Лечебни свойства и рецепта за приготвянето му.

Прегледи: 526
5/5 (9 гласа)

Разберете как липовият чай може да подобри вашето здраве и благополучие, от понижаване на кръвното налягане до успокояване на тревожността.

Липов чай

Липовият чай е запарка, която е ценена от стотици години заради мощните си седативни свойства.

Липовият чай е бил използван в традиционната медицина в почти всяка култура за подобряване на високото кръвно налягане, успокояване на тревожността и облекчаване на храносмилането.

Цветовете на липата са най-използваната част от тези дървета за приготвяне на инфузии и имат много предимства.


Може да ви интересува

6 невероятни ползи от липовия чай за организма

 1. Облекчава безпокойството
  Липовият чай се оказва особено ефективен при облекчаване на тревожни разстройства, безсъние и психически стрес, тъй като екстрактите от пъпките на Tilia са известни със своя седативен ефект. Екстрактът от липа може да регулира човешката нервна система и да осигури релаксация за лечение на тези заболявания. Този екстракт от липа имитира активността на габа-аминомаслената киселина (GABA), мозъчен химикал, който инхибира възбудимостта в човешката нервна система.
 2.  Облекчава симптомите на грип
  Смята се, че липата облекчава симптомите, причинени от често срещани инфекции като настинка, грип, бронхит и астма. Може да действа като отхрачващо средство, за да се отървете от задръстванията и храчките, които се натрупват в гърлото или гърдите.
 3.  Подобрява стомашните проблеми
  Липовият чай съдържа флавоноиди, гликозиди и някои етерични масла. Всички те имат спазмолитични свойства, които облекчават стомашни и чревни проблеми и киселинност, като избягват лошо храносмилане.
 4. Облекчава болката
  Флавоноиди като кверцетин или тилирозид, намиращи се в липовия чай, също помагат за намаляване на хроничните ставни и мускулни болки. Запарки от липа се препоръчват на хора с артрит за облекчаване на болки в ставите и коленете например.

 5. Помага за намаляване на хипертонията
  Съдържащите се в липовия чай тилирозид, рутозид и хлорогенова киселина имат способността да понижават кръвното налягане. Липовия цвят се използва за намаляване на кръвното налягане в традиционната медицина.
 6. Има диуретичен ефект
  Липовия чай има диуретичен и потогонен ефект. Диуретик е вещество, което кара тялото да отделя повече течности, докато потогонно средство е вещество, използвано за охлаждане на треска чрез стимулиране на изпотяване.

  Липовият чай исторически се е използвал в народната медицина за насърчаване на изпотяване и продуктивна кашлица, когато имаме заболяване като настинка. Също така действа много добре за намаляване на задържането на течности.

Може да ви интересува:  Маточина - и нейните лечебни свойства

Рецепта за липов чай

Съставки

1 пакетче липов чай
½ чаша вода

Начин на приготвяне

В една чаша поставете торбичката с липов цвят. Поставете вода в тенджера и я поставете на умерен огън, докато започне да кипи.

Изсипете водата в чашата точно когато водата започне да кипи.Оставяме да престои 3 минути.

След това време извадете торбичката с липов цвят и можете да се насладите на тази вкусна инфузия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *