Невенът – неговите най-важни ползи и свойства

Невенът – неговите най-важни ползи и свойства
Прегледи: 479
5/5 (9 гласа)

Преди повече от 3000 години невенът е смятан за чудодейно растение заради многобройните си ползи, които днес присъстват много в грижата за тялото.

Невенът е растение с медицински приложения от Древна Гърция, растението обозначава първия ден от месеца, като се има предвид способността му да цъфти по всяко време на годината. Това цвете, с ярки оранжеви цветове, има различни активни принципи в собствения си състав, които му придават разнообразни свойства.

Като цяло, в различните му приложения се използват цветята, въпреки че могат да се използват и листата му. По отношение на козметичните процедури и здравословните добавки, растението се използва както прясно, така и след процеса на сушене, тъй като свойствата му се запазват повече от година. Ако обаче изсъхне естествено, няма да може да се използва.


Може да ви интересува

Невенът, наричан още лютиче, има и до днес декоративни, хранителни и медицински цели. Тези употреби идват от една от неговите активни съставки, тритерпени, които имат противовъзпалителни свойства, които намаляват заболяванията.

Също така е важно да знаете, че съдържа и ацетилсалицилова киселина, поради което допринася за защитата срещу вируси и бактерии. По същия начин продуктите с екстракт от невен са силно препоръчителни за хора с чувствителна кожа към други активни съставки и изискващи по-естествена и нежна грижа.

Невенът се препоръчва за лечение на язвите на стомаха и дванадесетопръстника. Използва се и при стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни заболявания, екземи, рани, трудно заздравяващи рани, възпаление на венците и устната кухина, екземи, розацея, кожни петна, акне, при изгаряния и др.

Лечебен капацитет

Благодарение на богатото си съдържание на каротини и флавоноиди, укрепва кожата, предпазва я от външни агресии и увеличава производството на колаген. Освен това поддържа хидратацията на зоната и е част от многобройни успокояващи и омекотяващи кремове при изгаряния или за заздравяване на пукнатини, които се появяват по ръцете и краката.

Може да ви интересува:  Природен еликсир, най-добрият съюзник в грижата за вашата кожа и коса

Антисептична, антибактериална и фунгицидна сила

Намалява разпространението на гъбички и бактерии, които могат да се появят в рани или други части на тялото, поради влага или локална гъбична контракция. Инфузията или кремът могат да се нанасят върху засегнатите места с помощта на памук.

Противовъзпалителни свойства

Както на повърхността на кожата, така и като адювант при лечението на орофарингеални инфекции. За целта неговият активен принцип се използва в инфузии или препарати за гаргара за успокояване на рани, които се появяват в устата, намаляване на възпалението на венците или за успокояване на симптомите на фарингит.

Козметична употреба

То е едно от най-използваните цветя в бебешката козметика, поради своята мекота в ниски концентрации. Помага за поддържане на здравето и хидратацията на по-фина и мека кожа, особено в областта на пелените, за да се намали рискът от раздразнения.

Храносмилателни и менструални проблеми

Други две свойства и ползи от невена са намаляването на храносмилателните проблеми и болката на менструалния цикъл. Той предотвратява и лекува спазмите, страдащи от жените поради наличието на флавоноиди, като същевременно намалява храносмилателните проблеми като лошо храносмилане и повръщане.

Зрение

И накрая, той може да бъде и перфектен съюзник за зрението, тъй като когато се прилага чрез инфузия на марля, помага за борба с умората на очите и предотвратява появата на червени очи.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *