Невенът – неговите най-важни ползи и свойства

Прегледи: 316
5/5 (9 гласа)

Преди повече от 3000 години невенът е смятан за чудодейно растение заради многобройните си ползи, които днес присъстват много в грижата за тялото.

Невенът е растение с медицински приложения от Древна Гърция, растението обозначава първия ден от месеца, като се има предвид способността му да цъфти по всяко време на годината. Това цвете, с ярки оранжеви цветове, има различни активни принципи в собствения си състав, които му придават разнообразни свойства.

Като цяло, в различните му приложения се използват цветята, въпреки че могат да се използват и листата му. По отношение на козметичните процедури и здравословните добавки, растението се използва както прясно, така и след процеса на сушене, тъй като свойствата му се запазват повече от година. Ако обаче изсъхне естествено, няма да може да се използва.

Невенът, наричан още лютиче, има и до днес декоративни, хранителни и медицински цели. Тези употреби идват от една от неговите активни съставки, тритерпени, които имат противовъзпалителни свойства, които намаляват заболяванията.

Също така е важно да знаете, че съдържа и ацетилсалицилова киселина, поради което допринася за защитата срещу вируси и бактерии. По същия начин продуктите с екстракт от невен са силно препоръчителни за хора с чувствителна кожа към други активни съставки и изискващи по-естествена и нежна грижа.

Невенът се препоръчва за лечение на язвите на стомаха и дванадесетопръстника. Използва се и при стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни заболявания, екземи, рани, трудно заздравяващи рани, възпаление на венците и устната кухина, екземи, розацея, кожни петна, акне, при изгаряния и др.

Лечебен капацитет

Благодарение на богатото си съдържание на каротини и флавоноиди, укрепва кожата, предпазва я от външни агресии и увеличава производството на колаген. Освен това поддържа хидратацията на зоната и е част от многобройни успокояващи и омекотяващи кремове при изгаряния или за заздравяване на пукнатини, които се появяват по ръцете и краката.

Антисептична, антибактериална и фунгицидна сила

Намалява разпространението на гъбички и бактерии, които могат да се появят в рани или други части на тялото, поради влага или локална гъбична контракция. Инфузията или кремът могат да се нанасят върху засегнатите места с помощта на памук.

Противовъзпалителни свойства

Както на повърхността на кожата, така и като адювант при лечението на орофарингеални инфекции. За целта неговият активен принцип се използва в инфузии или препарати за гаргара за успокояване на рани, които се появяват в устата, намаляване на възпалението на венците или за успокояване на симптомите на фарингит.

Козметична употреба

То е едно от най-използваните цветя в бебешката козметика, поради своята мекота в ниски концентрации. Помага за поддържане на здравето и хидратацията на по-фина и мека кожа, особено в областта на пелените, за да се намали рискът от раздразнения.

Храносмилателни и менструални проблеми

Други две свойства и ползи от невена са намаляването на храносмилателните проблеми и болката на менструалния цикъл. Той предотвратява и лекува спазмите, страдащи от жените поради наличието на флавоноиди, като същевременно намалява храносмилателните проблеми като лошо храносмилане и повръщане.

Зрение

И накрая, той може да бъде и перфектен съюзник за зрението, тъй като когато се прилага чрез инфузия на марля, помага за борба с умората на очите и предотвратява появата на червени очи.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *