Свойства и ползи от мента за здравето

Прегледи: 322
5/5 (9 гласа)

Ментата е растение, което се бори с храносмилателни, респираторни и орални проблеми, наред с други. Познаването на свойствата и ползите на ментата за здравето е от съществено значение, за да се възползвате от нея ежедневно в различни препарати и рецепти.

Ментата е ароматна билка, която, подобно на евкалипта, се използва както в алтернативната медицина, така и в гастрономията поради многото си свойства и освежаващия си вкус.

Сред съединенията, които са част от тази билка, са ментол, омега 3 и витамини А и С, както и минерали като желязо, калий, магнезий, калций, мед и фолиева киселина. Към неговите характеристики се добавя антисептичното, деконгестантното, аналгетичното и антибактериалното му действие.


Може да ви интересува

Това са някои от приложенията и ползите от ментата за здравето. Със сигурност ще искате да имате това растение у дома!

Респираторни проблеми

Ментата има ключов компонент: ментол, който намалява запушването на носа, гърлото и белите дробове. Ефективен е и при лечение на кашлица, бронхит и астма, като прочиства дихателните пътища благодарение на отхрачващия си ефект.

Храносмилателни проблеми

Ментата подпомага храносмилането, защото ароматът й активира слюнчените жлези в устата, стимулирайки производството на ензими в стомаха. Освен това облекчава усещането за възпаление или лошо храносмилане.

Може да ви интересува:  Ето как да излекувате болките в ставите с лимонова кора

Пиенето на чай от мента помага за преместването на натрупаните газове в тялото, предотвратява образуването на газове, облекчава киселините и намалява усещането за гадене.

Поддържа оралното здраве

Друго от известните предимства на ментата е способността й да подобрява оралното здраве, като потиска растежа на бактериите в устата и се бори с халитозата. Не е изненадващо, че по-рано беше обичайно да се търкат зъбите и венците с листа от мента.

В момента това е един от най-използваните компоненти в производството на повечето продукти за дентална хигиена.

Действа успокояващо

Неговата антиспазматична природа понижава кръвното налягане и отпуска мускулите в тялото, което го прави естествено средство за облекчаване на стреса и безпокойството. Може да помогне и при безсъние.

Подобрява циркулацията

Ментата съдържа розмаринова киселина и евгенол, два компонента с антикоагулантно действие, което я прави много полезна за подобряване на кръвообращението и главоболие, разстройство, което е резултат от лоша циркулация.

Лекува синдрома на раздразнените черва

Ментолът намалява дискомфорта, причинен от синдрома на раздразнените черва, като запек, диария, болки в корема и спазми.

 


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *