Розмарин, ароматно растение с антиоксидантно действие

Прегледи: 316
5/5 (11 гласа)

Розмаринът се използва от древни времена в традиционната медицина, благодарение на множеството свойства, които са му приписвани в исторически план. От всички външните му приложения са най-популярни. Сегашният интерес към това ароматно растение обаче се дължи на мощния антиоксидантен ефект на някои от компонентите му.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА РОЗМАРИН

  • За кръвообращението: това е отличен стимулант на кръвообращението, който благоприятства оросяването на кръвта в мозъка, което улеснява по-голямата концентрация и запазването на знания. Може също да облекчи чувството на световъртеж и дисбаланс поради специфични проблеми с кръвоснабдяването на мозъка. При проблеми с венозна недостатъчност, като флебит, разширени вени и изтръпване на краката и ръцете, се комбинира с растения, които подсилват действието му като червена лоза, месарска метла или конски кестен.
  • За паметта: поради кръвоносните си свойства, розмаринът е показан като валидна помощ при лечението на сенилни симптоми и в подкрепа на интелектуалните усилия на студенти, творчески хора или изследователи, принудени да правят тежки упражнения за запаметяване на данни и знания.
  • За нервната система: помага за премахване на мигрена, ако е от нервен или храносмилателен произход, и има ясен възстановяващ ефект, който възстановява функциите на органите, които са били засегнати след продължително боледуване или в ситуации на хронична слабост.
  • За апетита: действа и като храносмилателен тоник, който благоприятства секрецията на стомашни течности (той е жлъчегонно, т.е. улеснява отделянето на жлъчка) и слюноотделянето. Благодарение на тези свойства, розмаринът е добър ресурс за възстановяване на апетита след епизоди на нежелание или разстроен стомах.
  • За холестерол: помага за намаляване на LDL холестерола в комбинация с други растения с по-очевидни ефекти на понижаване на холестерола, като артишок, джинджифил или боб.
  • За храносмилателната система: има възстановителен ефект върху черния дроб и жлъчния мехур, като поправя щетите, причинени от храносмилателни разстройства, развалена храна и отравяне. Благоприятства изхвърлянето на жлъчните камъни и предотвратява появата на газове.
  • При болки: при външна употреба спиртът от розмарин се разкрива като мощно и ефективно традиционно средство срещу ревматични болки, невралгии, болки в раменете и гърба.
  • При менструални проблеми: полезен е при аменорея и дисменорея, предменструален синдром.
  • За косата: алкохолът от розмарин се използва и за лечение на алопеция или пърхот или загуба на блясък на косата, свързвайки розмарина с коприва и готу кола.
  • За кожата: розмаринът е полезен и при някои кожни заболявания като дерматит и екзема, акне, ухапвания от насекоми, повърхностни рани, втрисане, натъртвания, леки изгаряния и рани. 

И накрая, есенцията на растението има антибактериални, антисептични, фунгицидни и балсамови свойства. Заради този си балсамов ефект обикновено се използва за борба с респираторни заболявания, а от своя страна има рубефациентно и лечебно действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *