Авокадото и неговите ползи за организма

Прегледи: 3 584
4.9/5 (47 гласа)

Авокадото е плод, който принадлежи на семейство Lauraceae, където можем да намерим други растения като дафинов лист или канела. По-специално, авокадото придоби популярност по целия свят заради превъзходния си вкус и хранително значение. Въпреки че прилича по форма на круша, тя е доста различна. Има тъмна кожа, която обгражда цялата му жълто-зелена плът с кремообразна текстура. Освен това съдържа и кост, която може да варира по размер.

Хранителната стойност на авокадото е много висока, тъй като съдържа голям брой свойства. По-долу представяме хранителните вещества на авокадото, според доклад, представен на V Световен конгрес по авокадо. Пулпата е частта, която се използва най-много за човешка консумация, така че е представен хранителният състав, съдържащ се в 100 грама авокадо.


Може да ви интересува

Ползи от авокадото

Авокадото има множество свойства, които помагат на човешкото тяло. Сред тези свойства на авокадото можем да подчертаем:

  • Подобрява работата на нервната и мускулната система. Благодарение на съдържанието на магнезий и калий
  • Полезно е за имунната система. Високото съдържание на витамини и минерали благоприятства защитните сили на организма и предотвратява задържането на течности.
  • Има антиоксиданти ефекти. Съдържа витамини от групи A, C, D, K и B с регенеративна сила на клетките.
  • Перфектен за мозъка. Съдържанието му във витамини С и Е е от съществено значение за неврологичните нива на тялото и за здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Полезно за костите. Благодарение на високото съдържание на витамин D
  • Това е засищаща храна. Тъй като е богато на фибри, авокадото помага на тялото да задоволи апетита, да избегне запека и да регулира нивата на кръвната захар.
  • Помага за намаляване на холестерола. Тъй като съдържа олеинова киселина.
Може да ви интересува:  Здравословни рецепти с кафе

Как да ядем авокадо

Винаги е препоръчително да консумирате авокадото прясно нарязано и прясно, без какъвто и да е вид готвене. По този начин се предотвратява окисляването и почерняването, но е важно да се отбележи, че тази част не е развалена, далеч не е въпрос на естетика.

В случай, че се консумира само едната половина, костта трябва да се остави, за да предпази пулпата от въздуха. Също така трябва да бъде покрито с пластмасово фолио или, негова екологична алтернатива, восъчен плат. Това помага да не почернява толкова бързо.

Избягвайте да готвите авокадото, тъй като това води до загуба на витамини във водата или денатуриране на протеините. Когато се консумират пресни, ценните хранителни вещества се усвояват напълно. Някои начини за ядене на авокадо са в салати, намазано върху препечен хляб или пълнено с други съставки.

Бъдете здрави!

ЗАБЕЛЕЖКА: Хората, които имат хронично заболяване, употребяват лекарства, бременни са или кърмят, както и тези с алергии, трябва да се консултират първо с лекар.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *