Защо консумацията на плодове е толкова важна и здравословна?

Прегледи: 273
5/5 (12 гласа)

Много е важно да приемем консумацията на плодове като алтернатива на конвенционалното хранене. Какво означава това?

Препоръчително е седмичния ни режим на хранене да включва минимум 2 дни (разпределени пропорционално) плодова диета.

Известно е, че плодовете са полезни и здравословни, но знаем ли защо това е така? Повечето плодове са богати на хранителни вещества. Имат по-високо съдържание на захари и фибри от повечето конвенционални храни. И тук възниква въпросът за захарта.


Може да ви интересува

Прекомерният прием на захароза и фруктоза атакува метаболизма на черния дроб и води до редица заболявания, които трудно се контролират. Основният добавен подсладител, който използваме, е трапезната захар. А тя е изключително богата на глюкоза и фруктоза. Захарите, приети от трапезна захар, достигнат бързо до черния дроб и се обработват моментално, което е стресов фактор за целия организъм, ако са в големи количества.
Плодовете също са богати на фруктоза, но за разлика от трапезната захар, съдържат много фибри и вода. Наличието на фибри възпрепятства бързото достигане и обработка на фруктозата в черния дроб. Това е причината, че колкото и много плодове да консумираме наведнъж, е невъзможно да се генерира рискова фруктоза за кратко време в организма.

Може да ви интересува:  Кои са ползите, които ни предлагат пъпешът и динята!

Колкото по-бързо фруктозата достига до черния дроб, толкова по-вредна е за организма. И обратно – колкото по-бавно достига, толкова метаболитните функции са по-подготвени за нейната обработка, което предотвратява натрупвания и стресови състояния.

От консумацията на ябълки например, ще получим усещане за ситост за дълъг период от време, което ще намали консумацията на други храни. Това усещане за ситост се предизвиква от високата концентрация на фибри и тяхно бавно разграждане. А при консумацията на добавена трапезна захар, няма да сме сити дълго време, което налага консумацията на традиционни храни.


Препоръчани рецепти

 


Последни рецепти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *